Η Μηχανή του Χρόνου | Τσαρλατάνοι και γιατροσόφια

 «Τσαρλατάνοι και γιατροσόφια»

Από τα «θαυματουργά» βότανα και την πικραγγουριά μέχρι τα «μαγικά ποτά» των ψευτοθεραπευτών που εκμεταλλεύθηκαν τον ανθρώπινο πόνο, παρουσιάζει «Η Μηχανή του χρόνου». Η ιστορία της πικραγγουριάς – ενός κοινού φυτού της ελληνικής χλωρίδας – η οποία αναστάτωσε το πανελλήνιο τη δεκαετία του ’50, κάνοντας αμέτρητους ετοιμοθάνατους καρκινοπαθείς να φύγουν από τα νοσοκομεία για να τρέξουν στους αγρούς να τη βρουν και να «θεραπευτούν».
Η εκπομπή φέρνει στο φως τις λεπτομέρειες του «θαύματος» της πικραγγουριάς που «ανέστησε πεθαμένους», χρησιμοποιήθηκε δια πάσα νόσον, δίχασε τον ιατρικό κόσμο, έκανε καραφλούς να “βγάλουν μαλλιά…”, έγινε περιζήτητη στο εξωτερικό, κατέκτησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, πουλήθηκε στους πάγκους των λαϊκών αγορών, ανέβηκε σε επιθεώρηση και γράφτηκε τραγούδι για αυτήν. Επίσης, η «Μηχανή του χρόνου» θα παρουσιάσει την απίστευτη ιστορία ενός ποτοποιού από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος φτιάχνοντας ένα «μαγικό φίλτρο» υποστήριζε ότι δίνει ζωή σε καρκινοπαθείς. Τα γεγονότα εξελίχθησαν στη Θεσσαλονίκη αλλά η «τρέλα» για το δήθεν αντικαρκινικό του υγρό που θυμίζει την περίπτωση του Καματερού, ξεπέρασε της όρια της Ελλάδας. Εκτός από γιατρούς που υποστήριξαν το υγρό του ποτοποιού, ακόμα και δικαστές τον χαρακτήρισαν «θεόσταλτο απεσταλμένο». Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως του ρεπορτάζ κρύβεται στο πρωτότυπο εργαστήριο που παρασκεύαζε το υγρό, καθώς και στους συνεργάτες του.
Τα γεγονότα αφηγούνται στην εκπομπή ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης, ο χειρουργός – ογκολόγος Δημήτρης Τσιφτσής, ο ογκολόγος Γεράσιμος Ρηγάτος, οι συγγραφείς Κώστας Παπασπήλιος και Γιώργος Δαμιανός και οι δημοσιογράφοι–συγγραφείς Τάσος Κοντογιαννίδης και Άγγελος Πυριόχος.

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος