Η μηχανή του χρόνου | Ιλισσός, το χαμένο ποτάμι και οι θρυλικές μονομαχίες, Δημοτικό Θέατρο

Τρεις ιστορίες από την Αθήνα που χάθηκε παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Πρόκειται για το Δημοτικό Θέατρο που έλαμψε αλλά κατεδαφίστηκε, το αιματηρό έθιμο με τις Μονομαχίες και το θρυλικό ποτάμι του Ιλισσού που λατρεύτηκε αλλά εξαφανίστηκε από τις μπουλντόζες.

Από την αρχαιότητα ο Ιλισσός ήταν το ιερό ποτάμι της πόλης καθώς αποτελούσε λατρευτικό τόπο. Στην παλιά Αθήνα όμως χρησιμοποιούνταν από τις φτωχές οικογένειες για να πλένουν και να απλώνουν τη μπουγάδα τους. Στις όχθες του δημιουργήθηκαν τα πρώτα καφέ σαντάν και αργότερα οι συνοικίες του Παγκρατίου και του Μετς. Η εκπομπή παρουσιάζει σπάνιες εικόνες του ποταμού με τις ξύλινες γέφυρες, αλλά και το άδοξο τέλος του που αποφασίστηκε από τον Ιωάννη Μεταξά όταν είπε την ιστορική φράση «ήλθε η σειρά να θάψωμεν τον Ιλισσόν».
Επίσης η Μηχανή του Χρόνου καταγράφει τις περίφημες μονομαχίες της Αθήνας, όπου μεγαλοαστοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί, για «ψύλλου πήδημα» έλυναν τις διαφορές τους με τα όπλα. Χαρακτηριστική είναι η αφήγηση για το πώς ένας υπουργός σκότωσε σε μονομαχία ένα βουλευτή με αφορμή ένα ρουσφέτι.

Ακόμα, η εκπομπή «ζωντανεύει» την ιστορία του πρώτου Δημοτικού Θεάτρου της Αθήνας, που κατασκευάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ μετά από γραφειοκρατίες, αντιπαραθέσεις και καθυστερήσεις που διήρκησαν σχεδόν 50 χρόνια. Στο θέατρο που έγινε άλλη μια πηγή κέρδους από τον Ανδρέα Συγγρό μεγαλούργησαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ευρωπαϊκής και ελληνικής σκηνής. Δυστυχώς όμως το κτήριο δεν έτυχε της φροντίδας που του άρμοζε και λίγο πριν από την κατοχή, κατεδαφίστηκε με απόφαση του Κωνσταντίνου Κοτζιά.
Στην εκπομπή μιλούν οι συγγραφείς Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ευάγγελος Κυτίνος και Κοσμάς Τσολάκος, οι δημοσιογράφοι Τάσος Κοντογιαννίδης, Ιωάννης Σπανδωνής, Παντελής Αθανασιάδης και Αρτέμης Ψαρομήλιγκος, ο ιστορικός ερευνητής Σπύρος Φασούλας, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, η ιστορικός αρχιτεκτονικής και Ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Φεσσά Εμμανουήλ, ο διδάκτωρ Μεταλλειολόγος Στάθης Χιώτης και ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος