Η Μηχανή του Χρόνου | Έξι ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες ιστορίες

Έξι ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες ιστορίες παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Ένας τροχονόμος, ένας ηθοποιός, ένας τραγουδιστής, ένας πλοίαρχος, ένας ταξιτζής και ένας dj, αφηγούνται ξεχωριστά Χριστούγεννα της ζωής τους και μας «ξυπνούν» μνήμες και νοσταλγία. Ο Νίκος Στέκας τα περισσότερα Χριστούγεννα τα περνούσε στο ταξί καθώς τις γιορτές σχεδόν πάντα δούλευε. Από όλες τις κούρσες και τους πελάτες που είχε πάρει του έχει μείνει χαρακτηριστικά ο Μάνος Χατζηδάκις ο οποίος μπαίνοντας στο ταξί του ζήτησε επιτακτικά να κλείσει το ραδιόφωνο που έπαιζε Νταλάρα. «Μαύρα» Χριστούγεννα στα μπουντρούμια της Νιγηρίας πέρασε ο πλοίαρχος Βασίλης Βαβάσης. Ένα ταξίδι 6 μηνών για δουλειά, μετατράπηκε σε εφιάλτη που κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια. Όταν έφυγε από την Ελλάδα μόλις είχε παντρευτεί και η γυναίκα του ήταν έγκυος. Όταν επέστρεψε, ο γιος του ήταν 20 μηνών. Τα Χριστούγεννα που έζησε στην γερμανική κατοχή, ανακαλεί στην μνήμη του ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής. Θυμάται την περίοδο που βομβαρδιζόταν η Κέρκυρα από τους Γερμανούς, παραμονή Χριστουγέννων, όπου μια τορπίλη διέτρησε το διπλανό σπίτι αλλά για καλή τους τύχη δεν εξερράγη και σώθηκαν. Το έθιμο προσφοράς δώρων στους τροχονόμους είναι μια χριστουγεννιάτικη ανάμνηση του παρελθόντος. Όμως οι παλιότεροι θυμούνται τα κουβούκλια των τροχονόμων που γέμιζαν με δώρα παραμονή πρωτοχρονιάς. Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκίνησε το 1936 και άντεξε για πολλά χρόνια. Τα Χριστούγεννα οι ντίσκο γέμιζαν ασφυκτικά από μαθητές και φοιτητές οι οποίοι πήγαιναν να χορέψουν και να διασκεδάσουν κάτω από την ντισκομπάλα. Η Μπαρμπαρέλα ήταν ένα από τα πιο διάσημα στέκια της δεκαετίας του 80, όπου γίνονταν πολλά πάρτι, διαγωνισμοί χορού αλλά και ο καθιερωμένος σχολικός χορός της τρίτης λυκείου. Ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής εξιστορεί τις χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις του, από την κατοχή, τον εμφύλιο αλλά και τα χρόνια που ξεκίνησε να δουλεύει στα νυχτερινά κέντρα. Έγινε γνωστός ως ο τραγουδιστής των ανακτόρων καθώς μαζί με την ορχήστρα Λεβ Κανακάκη τραγουδούσε σε όλες τις δεξιώσεις του βασιλικού ζεύγους.

Η «Μηχανή του χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης, παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.
Για δέκα συνεχόμενα χρόνια, η εκπομπή είναι ένα όχημα για συναρπαστικά ταξίδια στο παρελθόν που διαμόρφωσε την Ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Οι συντελεστές συγκεντρώνουν στοιχεία, προσωπικές μαρτυρίες και ξεχασμένα ντοκουμέντα για τους πρωταγωνιστές και τους «κομπάρσους» των θεμάτων. Αυτούς που έγιναν πρωτοσέλιδα και σε ορισμένες περιπτώσεις καθόρισαν αποφασιστικά την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας.
Ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, που παρουσιάζει την εκπομπή, το 2013 βραβεύτηκε για τη «Μηχανή του χρόνου» με το βραβείο Μπότση, που αποτελεί την κορυφαία δημοσιογραφική διάκριση στην Ελλάδα.

Έρευνα: Δήμητρα Πασσα
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς
Έρευνα: Χρήστος Πετρόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Μοντάζ: Διονύσης Βαρχαλαμάς
Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Μπεληγιάννη- ΚaBel
Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος