Η Μηχανή του Χρόνου | Αλέκος Αλεξανδράκης – Β’ Μέρος

Η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει του δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον Αλέκο Αλεξανδράκη.
Οι έρωτες, οι απογοητεύσεις, το κυνηγητό από τη χούντα και τη λογοκρισία σφράγισαν τη ζωή του Αλεξανδράκη, που συνεργάστηκε με όλους τους σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς του.
Η εκπομπή παρουσιάζει άγνωστα παρασκήνια από τις ταινίες του .
Ο Γιάννης Δαλιανίδης θυμάται ότι στην ταινία «Δάκρυα για την Ηλέκτρα» το 1966 με την Ζωή Λάσκαρη του ζήτησε να γδυθεί για τις ανάγκες του σεναρίου και ο ηθοποιός απάντησε: αποκλείεται. «Εγώ γεννήθηκα Τζέντλεμαν» Όταν ανέβασε τη θεατρική παράσταση «Ιρκουτσκ» του Ρώσου συγγραφέα Αρμπούζωφ, αντιμετώπισε ακόμη και μυστικούς αστυνομικούς που έκαναν τους ζητιάνους έξω από το ταμείο του θεάτρου για να εμποδίζουν τους θεατές να κόψουν εισιτήρια.
Την περίοδο της επταετίας μπήκε σε μαύρη λίστα.
Στην ταινία μια «Ιταλίδα από τη Κυψέλη»,το 1968, του απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα και δεν μπόρεσε να κάνει τα κινηματογραφικά γυρίσματα στη Ρώμη.
Ο Αλεξανδράκης την εποχή εκείνη, έφθασε σε απελπιστική κατάσταση, καθώς δεν μπορούσε να εργαστεί και τα οικονομικά προβλήματα δεν του επέτρεπαν καν να έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Όπως χαρακτηριστικά θυμούνται οι πρώην συνεργάτες του έφθασε σε σημείο «να μην έχει χρήματα για ν’ αγοράσει γάλα στα παιδιά του».
Η Φίνος Φιλμ και η ηθοποιός Κατερίνα Ανδρεάδη τόλμησαν να σπάσουν το εμπάργκο της χούντας και να του προσφέρουν ένα επαγγελματικό διέξοδο.
Ο Αλεξανδράκης έκανε τέσσερις γάμους. Η Νόνικα Γαληνέα όμως, ήταν η μεγαλύτερη σχέση της ζωής του. Όλα ξεκίνησαν όταν μια συνάδελφός της, την κλείδωσε στο καμαρίνι του θεάτρου και μετά από πολύ ώρα την απελευθέρωσε ο Αλέκος Αλεξανδρακης. Τότε κλείδωσε η τύχη και των δύο.
Η γνωστή πρωταγωνίστρια περιγράφει την κοινή τους προσωπική κι επαγγελματική διαδρομή και φωτίζει το χαρακτήρα ενός ταλαντούχου καλλιτέχνη και γενναιόδωρου ανθρώπου.

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος