04Μαρ2020 – Η Μηχανή του Χρόνου – Πέντε συγγραφείς διηγούνται ιστορίες από τη ζωή τους

“Πέντε συγγραφείς διηγούνται ιστορίες από τη ζωή τους”

Η Άλκη Ζέη, ο Τίτος Πατρίκιος και ο Νάνος Βαλαωρίτης μας διηγούνται ιστορίες από το παρελθόν τους. Ξεφυλλίζουν τα φωτογραφικά άλμπουμ και ανοίγουν την καρδιά και το αρχείο τους για να μας παρουσιάσουν μοναδικά ντοκουμέντα από τη ζωή τους, στα χρόνια της κατοχής, του εμφυλίου και της εξορίας. Η Άλκη Ζέη αναπολεί τα «συνωμοτικά» πάρτι με τον Μάνο Χατζιδάκι, ενώ ο Τίτος Πατρίκιος μας διαβάζει τις επιστολές που έγραψε από την εξορία της Μακρονήσου.
Ο Νάνος Βαλαωρίτης αποκαλύπτει ποιοι συμμετείχαν στις «συναντήσεις της Πέμπτης» στο σπίτι του Ανδρέα Εμπειρίκου στην κατοχική Αθήνα. Θυμάται ακόμη και διηγείται, γιατί ο Οδυσσέας Ελύτης κατέρρευσε, όταν έγραψε το Άξιον Εστί, εξαιτίας των αρνητικών σχολίων από τους κριτικούς και τους συναδέλφους του.
Η συγγραφέας Τατιάνα Αβέρωφ, μας διηγείται την περιπετειώδη ζωή του πατέρα της, Ευάγγελου Αβέρωφ. Αποκαλύπτει, πως οι Χουντικοί προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν την περίοδο της δικτατορίας και πως ο πατέρας της πριν ακόμη γίνει καταξιωμένος πολιτικός, έπεισε τον Τοσίτσα να δωρίσει την τεράστια περιουσία του στο Μέτσοβο. Εξηγεί ακόμη γιατί ο Ευάγγελος Αβέρωφ πρόσθεσε στο επίθετό του και το Τοσίτσας, αν και δεν έχει καμία συγγενική σχέση με τον ευεργέτη.
Από την νεότερη γενιά συγγραφέων, ο Αλέξης Σταμάτης, θυμάται τα παιδικά του χρόνια με τη μητέρα του Μπέτυ Αρβανίτη στα γυρίσματα της Φίνος Φιλμ και μας εξηγεί πως αποφάσισε να παρατήσει την αρχιτεκτονική και να αφιερωθεί στην συγγραφή βιβλίων.

«Η «Μηχανή του χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης, παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.
Για δέκα συνεχόμενα χρόνια, η εκπομπή είναι ένα όχημα για συναρπαστικά ταξίδια στο παρελθόν που διαμόρφωσε την Ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Οι συντελεστές συγκεντρώνουν στοιχεία, προσωπικές μαρτυρίες και ξεχασμένα ντοκουμέντα για τους πρωταγωνιστές και τους «κομπάρσους» των θεμάτων. Αυτούς που έγιναν πρωτοσέλιδα και σε ορισμένες περιπτώσεις καθόρισαν αποφασιστικά την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας.
Ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, που παρουσιάζει την εκπομπή, το 2013 βραβεύτηκε για τη «Μηχανή του χρόνου» με το βραβείο Μπότση, που αποτελεί την κορυφαία δημοσιογραφική διάκριση στην Ελλάδα.

Έρευνα:Χρήστος Πετρόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Μοντάζ: Διονύσης Βαρχαλαμάς
Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Μπεληγιάννη- ΚaBel

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος