Η Μηχανή του Χρόνου | Σαπφώ Νοταρά

Η Μηχανή του Χρόνου παρακολουθεί την πορεία της τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο, αλλά και τις καθημερινές της συνήθειες καθώς η Νοταρά υπήρξε ένας πολύ αντισυμβατικός και ιδιόρρυθμος άνθρωπος, που έκανε παρέα με ελάχιστους ανθρώπους, ενώ τον περισσότερο καιρό της άρεσε να μένει μόνη στο σπίτι της, στο οποίο δεν επέτρεπε να μπει σχεδόν κανείς.

Η έρευνα φωτίζει την πρώτη περίοδο της ζωής της, στην Κρήτη όπου βρέθηκε εκεί μετά το θάνατο του έμπορου πατέρα της αλλά και μετέπειτα στην Αθήνα, όπου ήρθε για να σπουδάσει στην Εμπορική Σχολή. Τελικά όμως την κέρδισε το θέατρο, που για χάρη του δεν δίστασε να εγκαταλείψει τη σίγουρη δουλειά της στην τράπεζα.
Η Σαπφώ, αν και δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν απέκτησε παιδιά, είχε δεχτεί δύο προτάσεις γάμου. Η μία ήταν από έναν εργοστασιάρχη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και η άλλη από τον γνωστό εικαστικό Γιάννη Τσαρούχη, που παρέμεινε πιστός της φίλος μέχρι το τέλος.
Ο Τσαρούχης υπήρξε ο μόνος άνθρωπος που πίστεψε και στο δραματικό της ταλέντο, δίνοντας της την ευκαιρία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε τραγωδία, ενώ η Λαμπέτη στην τελευταία της συνέντευξη δικαιολογεί το θυμό και την οργή που αισθανόταν η Νοταρά για τους ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου που δεν αναγνώρισαν ποτέ το ταλέντο της. Έφυγε από την ζωή με παράπονο, καθώς πίστευε ότι τις έδωσαν ελάχιστους πρωταγωνιστικούς ρόλους και οι περισσότεροι ήταν κωμικοί.
Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην εκπομπή, άγνωστα ντοκουμέντα από το αρχείο της οικογένειας Νοταρά, όπως φωτογραφίες και σημειώματα.
Στην εκπομπή μιλούν συνάδελφοι της όπως ο Γιάννης Βογιατζής, ο Γιώργος Πάντζας, η Μαρία Κωνσταντάρου, η Άννα Φόνσου, ο Σπύρος Μπιμπίλας, αλλά και στενοί της φίλοι όπως ο ποιητής Γιώργος Χρονάς, ο συγγραφέας Κώστας Παναγιωτόπουλος, ο συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης, ο ποιητής Γιάννης Κοντός και ο δημοσιογράφος Αντώνης Πρέκας.

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος