Οίνος ο Αγαπητός | Σαντορίνη, Α΄ μέρος

Ένα ταξίδι στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.

Με Ξεναγό τον Οινολόγο  Δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.
Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου,ταξιδεύουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Από τη Νεμέα μέχρι τη Δράμα και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νάουσα, επισκεπτόμαστε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, δοκιμάζουμε μεθυστικά κρασιά – λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα – και συνομιλούμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».
Σ’ αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη Διονυσιακή Ελλάδα, γνωρίζουμε τις διαφορετικές ποικιλίες που καλλιεργούνται ανά περιοχή, ντόπιες και ξενικές, τα κρασιά που παράγουν, τις ιδιαιτερότητές τους και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη διαδικασία. μαθαίνουμε πώς να διαλέξουμε το κατάλληλο μπουκάλι κρασί για κάθε περίσταση, με τι να το συνταιριάξουμε και πώς να το απολαύσουμε στο μέγιστο. καταρρίποτουμε μύθους για το κρασί και μυούμαστε στην τέχνη της οινογνωσίας, γιατί η απόλαυση ενός ποτηριού καλό κρασί μπορεί να γίνει ιεροτελεστία.

Προορισμοί: Νεμέα, Μαντινεία, Σαντορίνη, Μεσόγεια, Δράμα, Παγγαίο, Επανομή, Νάουσα, Ραψάνη, Όσσα Λαγκαδά, Μετέωρα, Ηλεία, Πάτρα, Αίγιο.

«Σαντορίνη» (Α΄ μέρος)

Στο τρίτο επεισόδιο της νέας εκπομπής «Οίνος ο αγαπητός», ταξιδεύουμε στη Σαντορίνη.

Εκεί, γνωρίζουμε τις λευκές ποικιλίες σταφυλιού του νησιού: το ασύρτικο, το αθήρι και το αηδάνι. Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία Αργυρού, Μπουτάρη και Βενετσάνου και καταρρίπτουμε το μύθο «Όσο πιο πολύ αλκοόλ τόσο καλύτερο το κρασί». Επίσης, μαθαίνουμε ποιο οινοπότηρο ταιριάζει με κάθε είδος κρασιού. Τέλος, ο φωτογράφος Δημήτρης Ταλιάνης μάς αποκαλύπτει τη δική του οινική Σαντορίνη μέσα από το φακό του.