08Φεβ2020 – Οίνος ο Αγαπητός | «Κρήτη – Β’ Μέρος»

«Κρήτη – Β’ Μέρος»

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στην Κρήτη, περπατάμε στο λιμάνι και στους δρόμους του Ηρακλείου. Μαθαίνουμε για μια ακόμη ντόπια, και σχεδόν ξεχασμένη μέχρι πρόσφατα, ποικιλία το λευκό Βιδιανό. Ο γεωλόγος Στέλιος Μανωλιούδης μας ξεναγεί στα παλιά κτιστά και λαξευτά πατητήριακαι δομές, που επιβεβαιώνουν τη μακρά παράδοση του νησιού στην παραγωγή οίνου. Στη νότια πλευρά του νομού Ηρακλείου, στον οικισμό Πλουτή, επισκεπτόμαστε το κτήμα Ζαχαριουδάκη, όπου συζητάμε με τον Στέλιο Ζαχαριουδάκη, ενώ μας ξεναγεί στο οινοποιείο του. Καταρρίπτουμε τον μύθο ότι τα τυριά ταιριάζουν καλύτερα με τα κόκκινα κρασιά και μαθαίνουμε πώς να τα ταιριάξουμε καλύτερα. Επισκεπτόμαστε το παραδοσιακό αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας Agreco Farm και συνομιλούμε με τον αμπελουργό Κώστα Γαλάνη. Δοκιμάζουμε τοπικά εδέσματα και τα ταιριάζουμε με τοπικά κρασιά, συζητώντας με τον Δημήτρη Καλαιτζιδάκη. Στο Αρκαλοχώρι, ο Κώστας και ο Μανώλης Στραταριδάκης μας υποδέχονται και μας ξεναγούν στο νοτιότερο οινοποιείο του νησιού και στους αμπελώνες τους.

Η εκπομπή «Οίνος ο αγαπητός», μας ταξιδεύει στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.
Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου, θα ταξιδέψουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Από τη Νεμέα μέχρι τη Δράμα και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νάουσα, θα επισκεφτούμε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, θα δοκιμάσουμε μεθυστικά κρασιά -λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα- και θα συνομιλήσουμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».
Σ’ αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη Διονυσιακή Ελλάδα, θα γνωρίσουμε τις διαφορετικές ποικιλίες που καλλιεργούνται ανά περιοχή, ντόπιες και ξενικές, τα κρασιά που παράγουν, τις ιδιαιτερότητές τους και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη διαδικασία. Θα μάθουμε πώς να διαλέξουμε το κατάλληλο μπουκάλι κρασί για κάθε περίσταση, με τι να το συνταιριάξουμε και πώς να το απολαύσουμε στο μέγιστο. Θα καταρρίψουμε μύθους για το κρασί και θα μυηθούμε στην τέχνη της οινογνωσίας, γιατί η απόλαυση ενός ποτηριού καλό κρασί μπορεί να γίνει ιεροτελεστία.

Προορισμοί: Νεμέα, Μαντινεία, Σαντορίνη, Μεσόγεια, Δράμα, Παγγαίο, Επανομή, Νάουσα, Ραψάνη, Όσσα Λαγκαδά, Μετέωρα, Ηλεία, Πάτρα, Αίγιο.

Σκηνοθεσία: Αλέξης Σκουλίδης
Παρουσιαστής: Δημήτρης Χατζηνικολάου
Παραγωγός: Πέτρος Μπούτος
Σεναριογράφος: Ιφιγένεια Κολλάρου
Διευθυντής Φωτογραφίας: Στέργιος Κούμπος
Οργάνωση Διεύθυνση Παραγωγής: Ηλίας Βογιατζόγλου
Εταιρεία παραγωγής: pangolin entertainment