01Φεβ2020 – Οίνος ο Αγαπητός | «Κρήτη – Α’ Μέρος»

Η εκπομπή «Οίνος ο αγαπητός», μας ταξιδεύει στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.
Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου, θα ταξιδέψουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Από τη Νεμέα μέχρι τη Δράμα και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νάουσα, θα επισκεφτούμε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, θα δοκιμάσουμε μεθυστικά κρασιά -λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα- και θα συνομιλήσουμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».
Σ’ αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη Διονυσιακή Ελλάδα, θα γνωρίσουμε τις διαφορετικές ποικιλίες που καλλιεργούνται ανά περιοχή, ντόπιες και ξενικές, τα κρασιά που παράγουν, τις ιδιαιτερότητές τους και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη διαδικασία. Θα μάθουμε πώς να διαλέξουμε το κατάλληλο μπουκάλι κρασί για κάθε περίσταση, με τι να το συνταιριάξουμε και πώς να το απολαύσουμε στο μέγιστο. Θα καταρρίψουμε μύθους για το κρασί και θα μυηθούμε στην τέχνη της οινογνωσίας, γιατί η απόλαυση ενός ποτηριού καλό κρασί μπορεί να γίνει ιεροτελεστία.

Προορισμοί: Νεμέα, Μαντινεία, Σαντορίνη, Μεσόγεια, Δράμα, Παγγαίο, Επανομή, Νάουσα, Ραψάνη, Όσσα Λαγκαδά, Μετέωρα, Ηλεία, Πάτρα, Αίγιο.

Δείτε σήμερα: «Κρήτη – Α’ Μέρος»

Ο “Οίνος ο Αγαπητός” και ταξιδεύει στην Κρήτη. Μαθαίνουμε τη μακρά ιστορία του νησιού στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Γνωρίζουμε την λευκή Βηλάνα και το κόκκινο Κοτσιφάλι, ντόπιες ποικιλίες που δίνουν τους οίνους ΠΟΠ Πεζών. Στο χωριό Πεζά, επισκεπτόμαστε το οινοποιείο Μηλιαράκη, την παλαιότερη οινοποιητική μονάδα του νησιού. Συνομιλούμε με τον Τάκη και τον Νίκο Μηλιαράκης, που μας ξεναγούν στο οινοποιείο, στα αμπέλια και στο μετόχι τους, όπου και δοκιμάζουμε κρασιά. Καταρρίπτουμε τον μύθο ότι όλα τα κρασιά παλαιώνουν και μαθαίνουμε ποια βελτιώνονται με τον χρόνο και ποια όχι. Κάνουμε βόλτα στις πολύχρωμες Αρχάνες. Στο χωριό Αλάγνι επισκεπτόμαστε το κτήμα Λυραράκη και συνομιλούμε με τον Γιώργο Λυραράκη και τον γεωπόνο Νίκο Σωμαράκη. Στο Ηράκλειο, ο Νίκος Αντωνακάκης μας υποδέχεται στο Opus, το πρώτο wine bar του νησιού, συζητάμε για τις προτιμήσεις του κόσμου στα κρασιά και πίνουμε κοκτέιλ με κρασί συνοδεία μουσικής jazz.

Σκηνοθεσία: Αλέξης Σκουλίδης
Παρουσιαστής: Δημήτρης Χατζηνικολάου
Παραγωγός: Πέτρος Μπούτος
Σεναριογράφος: Ιφιγένεια Κολλάρου
Διευθυντής Φωτογραφίας: Στέργιος Κούμπος
Οργάνωση Διεύθυνση Παραγωγής: Ηλίας Βογιατζόγλου
Εταιρεία παραγωγής: pangolin entertainment