08Δεκ2019 – Οίνος ο Αγαπητός

Ένα ταξίδι στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.

Με Ξεναγό τον Οινολόγο  Δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου

Νεμέα

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.
Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου,ταξιδεύουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Από τη Νεμέα μέχρι τη Δράμα και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νάουσα, επισκεπτόμαστε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, δοκιμάζουμε μεθυστικά κρασιά – λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα – και συνομιλούμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».
Σ’ αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη Διονυσιακή Ελλάδα, γνωρίζουμε τις διαφορετικές ποικιλίες που καλλιεργούνται ανά περιοχή, ντόπιες και ξενικές, τα κρασιά που παράγουν, τις ιδιαιτερότητές τους και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη διαδικασία. μαθαίνουμε πώς να διαλέξουμε το κατάλληλο μπουκάλι κρασί για κάθε περίσταση, με τι να το συνταιριάξουμε και πώς να το απολαύσουμε στο μέγιστο. καταρρίποτουμε μύθους για το κρασί και μυούμαστε στην τέχνη της οινογνωσίας, γιατί η απόλαυση ενός ποτηριού καλό κρασί μπορεί να γίνει ιεροτελεστία.

Προορισμοί: Νεμέα, Μαντινεία, Σαντορίνη, Μεσόγεια, Δράμα, Παγγαίο, Επανομή, Νάουσα, Ραψάνη, Όσσα Λαγκαδά, Μετέωρα, Ηλεία, Πάτρα, Αίγιο.

Το ταξίδι ξεκινά από τη Νεμέα. Γνωρίζουμε το αγιωργίτικο. Επισκεπτόμαστε την οινοποιία Σκούρα, τον αμπελοοινικό φιλόσοφο Θανάση Παπαϊωάννου και το κτήμα Παλυβού. Καταρρίπτουμε το μύθο «χύμα ή εμφιαλωμένο». Μαθαίνουμε πώς να διαβάζουμε την ετικέτα ενός κρασιού. Ο αείμνηστος Ευγένιος Σπαθάρης παρουσιάζει τον «Καραγκιόζη οινοποιό», σ’ ένα σπάνιο ντοκουμέντο.