30Νοε2019 – Europe

Πρόκειται για μία εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή στοχευμένη στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καταγράφει, αναλύει και ενημερώνει το κοινό πάνω σε σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα, σε μία κρίσιμη και μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη.

«Προσφυγικό, μεταναστευτικό ζήτημα – Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, η πρόεδρος της Ε.Ε.»

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, το νούμερο ένα πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια και η νέα Ευρωπαϊκής Επιτροπή υπό την προεδρία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE» που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ε.Κ..
Η επίλυση του μεταναστευτικού – προσφυγικού εξακολουθεί να διχάζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και παράλληλα απειλεί τη συνοχή της ένωσης καθώς αρκετά κράτη προσπαθούν να ακολουθήσουν ανεξάρτητη πολιτική στο θέμα αυτό.
Παρά τις αλλεπάλληλες συνόδους κορυφής η Ε.Ε. δεν έχει βρει ικανοποιητικές και ρεαλιστικές λύσεις ούτε στην αναλογική κατανομή των προσφύγων και μεταναστών ούτε στο θέμα του ασύλου με τις αποφάσεις να είναι συνήθως άτολμες.
Την ίδια ώρα, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία και την επιθετικότητα της Άγκυρας νέα κύματα προσφύγων φτάνουν στην Ευρώπη.
Μπορεί η νέα Κομισιόν να προωθήσει ένα σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο;
Πώς θα γίνουν αποτελεσματικές αλλά και ταυτόχρονα ανθρώπινες οι διαδικασίες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών;
Πόσο εφικτές είναι οι προτάσεις της Γερμανίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου ; Με ποιο τρόπο θα απαλειφούν οι βαθιές διαιρέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη;
Λειτουργεί τελικά η συμφωνία Ε.Ε. με την Τουρκία; Ο ωμός εκβιασμός Ερντογάν, η αντίδραση της ΕΕ
Ακόμα, «πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κομισιόν.
Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η νέα Κομισιόν υπό την προεδρία Φον Ντερ Λάιεν; Πώς διαμορφώνεται η Ευρωπαϊκή ένωση του 2025; Θα είναι καλύτερη ή όχι Ποια η θέση της Ελλάδας στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται;
Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν και ο Έλληνας επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλούν στην κάμερα της εκπομπής.
Ακόμα, ο Όλεγκ Σέντσοφ νικητής του βραβείου Ζαχάροφ 2018 για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Και όλα τα θέματα που απασχόλησαν την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλεσμένοι της εκπομπής που ταξίδεψε ως το Στρασβούργο είναι οι Ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ (Ν.Δ., Πέτρος Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Ανδρουλάκης (ΚΙΝΑΛ), Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος (ΚΚΕ).

Έρευνα – παρουσίαση: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Διεύθυνση Παραγωγής: Ευτυχία Μελέτη

Παρουσίαση: Εύα Μπούρα