29Ιον2019 – Europe

Η προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, οι αντιδράσεις της Ε.Ε. με απειλή κυρώσεων, εις βάρος της Τουρκίας και οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας, σε συνδυασμό με την κυοφορούμενη κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 αυτό το Σάββατο 29/6/2019 στις 13.30 το μεσημέρι.
Λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και των αποφάσεων που ελήφθησαν αναφορικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στη κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα συνεχίζει την ίδια τακτική αδιαφορώντας για τα μηνύματα των Ευρωπαίων ηγετών. Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν τις σοβαρές και άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, Αθήνα και Λευκωσία, σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ τον Ιούλιο στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων πιθανότατα θα αποσαφηνιστούν τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας.

Ποιες οι επιδιώξεις Ερντογάν σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ; Γιατί η Τουρκία παρά τις συστάσεις και τις προειδοποιήσεις από την Ε.Ε. δείχνει να συνεχίζει την ίδια τακτική; Αλλάζει κάτι στη στρατηγική Ερντογάν η νίκη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη; Ποια τα επόμενα βήματα των «28» σε περίπτωση που συνεχίσει τις προκλητικές κινήσεις η Άγκυρα; Αρκούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις για να ανατρέψουν τη στρατηγική της Τουρκίας; Ποιες οι επόμενες κινήσεις από Αθήνα και Λευκωσία; Τι ρόλο θα παίξει ο αμερικανικός παράγοντας;

Ακόμα, στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν μετά τις κυρώσεις Τραμπ στην Τεχεράνη.

Ακόμα, κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις 30 Ιουνίου για την διαδοχή Γιούνκερ. Οι συμμαχίες, οι ισορροπίες και οι αντιθέσεις στο δύσκολο σταυρόλεξο για το νέο πρόεδρο της Κομισιόν.

Καλεσμένοι της εκπομπής είναι ο Νεκτάριος Μπουγδάνης συντονιστής τμήματος Διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης Ευρωβουλευτής ΝΔ, ο Παύλος Χρηστίδης Εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Υφαντής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου
Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης

Παρουσίαση: Εύα Μπούρα