23Νοε2019 – Europe

Πρόκειται για μία εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή στοχευμένη στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καταγράφει, αναλύει και ενημερώνει το κοινό πάνω σε σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα, σε μία κρίσιμη και μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη.

Περιγραφή επεισοδίου

Οι παγκόσμιες διαδηλώσεις και η αναταραχή που έχει ξεσηκωθεί από τις αρχές του έτους σε πολλές γωνιές του πλανήτη με κυρίαρχα ζητήματα την ανισότητα, τη κλιματική αλλαγή, της διαφθορά και τον αυταρχισμό είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «EUROPE» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 αυτό το Σάββατο 16/11/2019 στις 13.30 το μεσημέρι.

Μπορεί τους τελευταίους μήνες τα όσα συμβαίνουν στο Χονγκ να έχουν στρέψει πάνω στην πόλη τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και άλλες περιοχές του πλανήτη, από την Χιλή μέχρι την Καταλονία και από τη Βολιβία μέχρι την Αϊτή, συγκλονίζονται από αιματηρές διαδηλώσεις. Το έλλειμμα δημοκρατίας σε κάποιες περιπτώσεις ή οι κοινωνικές διεκδικήσεις σε κάποιες άλλες έχουν οδηγήσει μεγάλα πλήθη κόσμου σε όλο τον κόσμο να έχουν βγει στο δρόμο. Την ίδια ώρα πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις πρώτες κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

Ποια τα αίτια αυτής της γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής; Γιατί οι διαμαρτυρίες καταλήγουν σε βίαιες διαδηλώσεις με σοβαρά επεισόδια; Τι ρόλο παίζουν στην οργάνωση των διαδηλώσεων τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο; Ποιες οι ομοιότητες με τις παγκόσμιες διαδηλώσεις που συντάραξαν τον κόσμο στα τέλη της δεκαετίας του ’80;

Καλεσμένοι της εκπομπής η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, οι πρώην Ευρωβουλευτές Άννυ Ποδηματά (ΠΑΣΟΚ) και Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και ο καθηγητής Οικονομίας της Παντείου Κώστας Μελάς.

Ακόμα, Ευρωπαϊκή Ενωση και Περιφέρεια. Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης καλεσμένος της εκπομπής. Πως μπορεί να γίνει το λιμάνι του Πειραιά το σημαντικότερο της Ευρώπης; Ποιες οι προοπτικές για τον Πειραιά και την τοπική κοινωνία από την στρατηγική σχέση με την Κίνα;

Και, όλα τα θέματα που θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ε.Κ. την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Έρευνα – παρουσίαση: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Διεύθυνση Παραγωγής: Ευτυχία Μελέτη

Παρουσίαση: Εύα Μπούρα