21Σεπ2019 – Europe

Η κατάσταση και το μέλλον της Ε.Ε., τέσσερις μήνες μετά τις ευρωεκλογές του Μαίου, και η νέα δομή της επομένης ευρωπαϊκής επιτροπής, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «EUROPE» που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ε.Κ.

Μπορεί οι ευρωεκλογές του Μαίου να δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα με νέους συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωτερικό της Ε.Ε. ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ένωση το 2018 και τους πρώτους μήνες του 2019 σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να ισχύουν. Το χωρίς τέλος θέμα του brexit με τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία, το προσφυγικό που το τελευταίο διάστημα «ξαναφουντώνει» , το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με αφορμή και τις φωτιές στον Αμαζόνιο , η τεχνολογία και η δημογραφία που μεταβάλλουν άρδην τις κοινωνίες και τον τρόπο ζωής των πολιτών , η σταθεροποίηση στο πολιτικό σκηνικό ρατσιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων, οι σχέσεις με την Αμερική , τη Ρωσία και την Κίνα, ανεργία των νέων, οικονομία και ανάπτυξη αφήνουν μια σειρά από σοβαρά θέματα ανοιχτά. Την ίδια ώρα η νέα πρόεδρος της κομισιόν επιχειρεί με την κατανομή των χαρτοφυλακίων και τη δημιουργία της νέας επιτροπής να τα αντιμετωπίσει .
Πως θα κινηθεί η νέα Κομισιόν ? Ποια η πολιτική σημασία των χαρτοφυλακίων ? Πως διαμορφώνεται η Ευρωπαϊκή ένωση του 2025 ; Θα είναι καλύτερη ή όχι ; Μπορούν οι Βρυξέλλες να πείσουν τους πολίτες ότι η Ε.Ε. μπορεί ακόμα να συμβάλλει στην ευημερία αλλά και την προστασία τους ; Μπορούν οι σημερινοί ηγέτες να συνεχίσουν τα οράματα των «πατέρων της ευρωπαϊκή ιδέας»; Τι σημαίνει η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχινά στη θέση του αντιπροέδρου;

Ακόμα, πόσο αναγκαία είναι σήμερα μίας πραγματικά κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας ; Ποια τα νέα δεδομένα υπό το φως των γεωπολιτικών προκλήσεων που με την όλο και αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο;
Ακόμα, ισότητα γυναικών και ανδρών στην Ε.Ε. Οι πολιτικές και οι δράσεις της ένωσης για τη βελτίωση της ισότητας των δύο φίλων και της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Στο στούντιο του Στρασβούργου οι Ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ (Ν.Δ.), Νίκος Ανδρουλάκης (ΚΙΝΑΛ) και Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος (ΚΚΕ)
Ακόμα, Ελλάδα και Ε.Ε. Η Νέα Κυβέρνηση και η νέα ηγεσία της ένωσης. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή. Ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται; Ποιες δεσμεύσεις είναι απαραίτητες; Θα αλλάξει και πόσο η καθημερινότητα των πολιτών; Μιλούν αποκλειστικά στην εκπομπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος και ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ακόμα, η γεωγραφία του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ομάδες, οι επικεφαλείς, οι συσχετισμοί , οι προτεραιότητες.
Και, όλα τα θέματα που απασχόλησαν την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Έρευνα – παρουσίαση : Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία : Σάκης Τσάρας
Σκηνοθεσία : Νίκος Παρλαπάνης
Διεύθυνση Παραγωγής : Γεωργία Μαράντου

Παρουσίαση: Εύα Μπούρα