21Δεκ2019 – Europe

Η απονομή του φετινού βραβείου Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον Ιλχαμ Τότι , ένα φυλακισμένο οικονομολόγο που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής εθνότητας των Ουιγούρων στην Κίνα είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «EUROPE»

Ο Ιλχαμ Τότι έχει καταδικαστεί από το Πεκίνο σε ισόβια κάθειρξη για αυτονομιστική δράση. Πρώην καθηγητής οικονομίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου ο Τότι καταδικάστηκε το 2014 από την κινεζική δικαιοσύνη έπειτα από δίκη που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες κυβερνήσεων και οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βράβευση γίνεται ενώ ο Ιλχαμ Τότι βρίσκεται ακόμα στη φυλακή με τη σύζυγό του να παραλαμβάνει το βραβείο. Το Ε.Κ. δια στόματος του προέδρου του Ναβίντ Σασσόλι εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του για το έργο του και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.
Το βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται κάθε χρόνο από το 1988 και αποτελεί πλέον τη βασική πτυχή της διπλωματικής δράσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι νικητές ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν στην προσωπική τους ζωή είναι άνθρωποι που υπερασπίζονται με τη ζωή και τις πράξεις τους την ελευθερία της σκέψης και την ελευθερία της έκφρασης.
Ακόμα, Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: H Ευρώπη θα είναι κλιματικά ουδέτερη ως το 2050. Το φιλόδοξο στοίχημα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Ακόμα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μιλά αποκλειστικά στο Europe.
Ακόμα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος μιλά στην κάμερα της εκπομπής για το θέμα της «πράσινης» χρηματοδότησης και του μετασχηματισμού της οικονομίας μία από τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Και, όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Ε.Κ.

Καλεσμένοι της εκπομπής που ταξίδεψε ως το Στρασβούργο είναι οι Ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη (Ν.Δ.), Δημήτρης Παπαδάκης (ΔΗΣΥ) και ο επικεφαλής του γραφείου του Ε.Κ. στην Αθήνα Κώστας Τσουτσοπλίδης.

 

Έρευνα – παρουσίαση : Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία : Σάκης Τσάρας
Σκηνοθεσία : Νίκος Παρλαπάνης
Διεύθυνση Παραγωγής : Ευτυχία Μελέτη

Παρουσίαση: Εύα Μπούρα