15Φεβ2020 – Europe

Οι σχέσεις Ε.Ε. – Βρετανίας μετά το «διαζύγιο» της 31ης Ιανουαρίου, οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το καθεστώς που θα διέπει τις δύο πλευρές, αλλά και τα ανοιχτά ζητήματα για την Ένωση το 2020 είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE», που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των «28» είναι πλέον παρελθόν.

Το Brexit είναι πραγματικότητα και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί πλέον τυπικά ακόμα -αλλά σύντομα και ουσιαστικά- μια τρίτη χώρα. Η συμφωνία αποχώρησης δεν ήταν εύκολη υπόθεση, όμως τα δύσκολα φαίνεται πως τώρα ξεκινάνε. Η έξοδος της Βρετανίας σηματοδοτεί την έναρξη της μεταβατικής περιόδου μέχρι το τέλος του 2020, κατά την οποία θα πρέπει να καθοριστεί η μελλοντική σχέση.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της Σκωτίας με τις αιτήσεις για νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.

Ποιες αλλαγές φέρνει το brexit τόσο στην Ε.Ε όσο και στη Βρετανία; Ποια τα σενάρια της μελλοντικής σχέσης της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο; Ποιες οι «κόκκινες γραμμές» των δύο πλευρών; Πως θα εξελιχθεί το διπλωματικό παιχνίδι ανάμεσα στις δύο πλευρές; Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί; Οι επιπτώσεις αλλά και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα. Ποιες οι προοπτικές για τις τράπεζες και τη ναυτιλία;
Ακόμα: Μπορεί το 2020 να σηματοδοτήσει μια νέα ελπιδοφόρα αρχή Ε.Ε.; Είναι ικανή η νέα ηγεσία της Ένωσης να προωθήσει τις κατάλληλες πολιτικές; Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί που θα καθορίσουν το μέλλον της; Θα προχωρήσουν και πόσο οι αλλαγές στην Ευρωζώνη ; Ποιες οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και το μέλλον της Ευρωζώνης με φόντο το Brexit; Μπορεί να λειτουργήσει το Ευρώ ως γεωστρατηγικό όπλο της Ε.Ε.;
Κλιματική αλλαγή και «πράσινη» οικονομία, προϋπολογισμός, προσφυγικό, κοινωνικό κράτος, νέες τεχνολογίες τα μεγάλα αγκάθια.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι μιλά για όλα αυτά τα ζητήματα αποκλειστικά στο Europe.
Ακόμα, η θέση της Ελλάδας στη νέα δεκαετία. Μπορούμε να αντικρίζουμε με αισιοδοξία τα χρόνια που έρχονται. Πού βρίσκεται η Ελλάδα στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της Ε.Ε.;
Ακόμα, οι προτεραιότητες της Ε.Ε. για την ισότητα των φύλων.

Καλεσμένοι στο στούντιο οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη (ΝΔ), Έλενα Κουντουρά (ΣΥΡΙΖΑ), Εύα Καϊλή (ΚΙΝΑΛ) και Χρυσούλα Ζαχαροπούλου («La Republique en Marche – Γαλλία).

Και, όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Ε.Κ.

Έρευνα – παρουσίαση : Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία : Σάκης Τσάρας
Σκηνοθεσία : Νίκος Παρλαπάνης
Διεύθυνση Παραγωγής : Ευτυχία Μελέτη

Παρουσίαση: Εύα Μπούρα