14Δεκ2019 – Europe

Η σημασία του εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία στην πορεία προς το Brexit , η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης , τα νέα δεδομένα στη Γερμανία μετά την αλλαγή ηγεσίας στο SPD και η αποτίμηση της συνόδου κορυφής είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 αυτό το Σάββατο 14/12/2019στις 13.30 το μεσημέρι.
Το 2016 η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενωμένη Ευρώπη και την Ε.Ε. Σχεδόν 3,5 χρόνια μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, πολλά και δύσκολα ζητήματα εξακολουθούν να αναζητούν τη λύση τους, ενώ το «φάντασμα» του Brexit άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές ισορροπίες στη χώρα, προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς όχι μόνο στην οικονομία της Βρετανίας, αλλά και διεθνώς. Η μεγάλη νίκη των συντηρητικών στις εκλογές της Πέμπτης ανοίγει τον δρόμο στον Μπόρις Τζόνσον για να ολοκληρώσει το Brexit, όπως έχει δεσμευτεί για τις 31 Ιανουαρίου 2020.
Ακόμα, η αποτίμηση της συνόδου κορυφής. Ξεκάθαρη θέση στήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, για τις τουρκικές προκλήσεις έστειλε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ακόμα, Γερμανία. Οι ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό και τα σενάρια της επόμενης ημέρας μετά την επικράτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και της βουλευτού Σάσκια Έσκεν στην ηγεσία του SPD.Καλεσμένοι της εκπομπής ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος , ο ερωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ε.Κ. Δημήτρης Παπαδημούλης και το πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντώνης Τριφύλλης
Ακόμα , η ταινία “Υπάρχει θεός: το όνομά της είναι Πετρούνια” της Teona Mitevska κέρδισε το Κινηματογραφικό βραβείο LUX 2019
Και, όλα τα θέματα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Έρευνα – παρουσίαση : Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία : Σάκης Τσάρας
Σκηνοθεσία : Νίκος Παρλαπάνης
Διεύθυνση Παραγωγής : Ευτυχία Μελέτη

Παρουσίαση: Εύα Μπούρα