13Οκτ2018- Europe

Πρόκειται για μία εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή στοχευμένη στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταγράφει, αναλύει και ενημερώνει το κοινό πάνω σε σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα, σε μία κρίσιμη και μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη.

Φέτος, ενόψει και των ευρωεκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, θα δίνει έμφαση σε κρίσιμα θέματα για την μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στην προώθηση των θέσεων της Ελλάδος, σε σχέση με τις αλλαγές που δρομολογούνται στην ευρωπαϊκή σκηνή .

Με αποστολές κάθε μήνα σε Στρασβούργο – Βρυξέλλες, στα κέντρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων, ρεπορτάζ από το εξωτερικό, σύνδεση με ανταποκριτές, μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις και συζήτηση στο στούντιο, η εκπομπή «Εurope» στοχεύει να αναδείξει μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μετανάστευση, η ανεργία, η ανάπτυξη, το περιβάλλον, η ψηφιακή εποχή κλπ., να καλύψει θέματα που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους πολίτες και δεν αποκτούν πρωτεύουσα θέση στην ειδησεογραφία αλλά και να καταγράψει τη νέα ευρωπαϊκή σκηνή, μετά και τις κρίσιμες ευρωεκλογές του 2019.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από την κοινωνική προσφορά, με αφορμή και το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη σε τρεις ελληνικές οργανώσεις αλλά και τα φετινά Νόμπελ Ειρήνης, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 στις 13:30.

Ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί θεμελιώδη αξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που όπως κάθε χρόνο βράβευσε και φέτος 50 πολίτες, ομάδες πολιτών, σωματεία ή οργανώσεις που προάγουν την ευρωπαϊκή συνεργασία και τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.

Η ΜΚΟ «HOPEgenesis» με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, η «Κιβωτός του Κόσμου» που μετρά 20 χρόνια λειτουργίας και αγκαλιάζει παιδιά με τραυματισμένες ψυχές και η συνεταιριστική επιχείρηση «Άνεμος Ανανέωσης» με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής και πράσινης οικονομίας σε συνδυασμό με την κοινωνική συνοχή και την προστασίας του περιβάλλοντος είναι οι τρεις ελληνικές οργανώσεις που αν και δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια κατάφεραν να εξασφαλίσουν την αναγνώριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Ο γυναικολόγος Ντένις Μακουέγκε και η ακτιβίστρια Νάντια Μουράντ μοιράστηκαν το Νόμπελ Ειρήνης 2018. Δύο άνθρωποι που έχουν βραβευτεί τα προηγούμενα χρόνια και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το πολύ σημαντικό Βραβείο Ζαχάροφ. Ο γυναικολόγος Ντένις Μακουέγκε βραβεύεται για το έργο του, καθώς έχει περιθάλψει θύματα σεξουαλικής βίας στο Κονγκό, ενώ η ακτιβίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων Νάντια Μουράντ είναι μια γυναίκα που κατάφερε να ξεφύγει από τα δίχτυα του Ισλαμικού Κράτους όπου κάποια στιγμή είχε πέσει ως «σκλάβα του σεξ». Και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα.

-Η προαγωγή της ειρήνης, η πρόληψη των συγκρούσεων και η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ποιες διαστάσεις παίρνει η σύγκρουση Τραμπ – Ευρωπαίων;

– Κλυδωνισμούς στις αγορές και ανησυχία στην Ευρώπη προκαλεί ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες λόγω του προϋπολογισμού της Ιταλίας. Τι περιθώρια συμβιβασμού υπάρχουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός; Πόσο ανυποχώρητη θα είναι η ιταλική κυβέρνηση; Τι μηνύματα στέλνει η ιταλική κρίση στην ελληνική οικονομία; Πόσο βάσιμοι είναι οι φόβοι για επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία; Μπορεί η απόπειρα της Ρώμης να αψηφήσει τα όρια για το έλλειμμα να οδηγήσει σε νέα κρίση το ευρώ; Απαντούν στα ερωτήματα οι καθηγητές Κώστας Μελάς και Παναγιώτης Πετράκης.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος, ο γυναικολόγος-μαιευτήρας Πρόεδρος και ιδρυτής της «HOPEgenesis» Δρ. Στέφανος Χανδακάς, καθώς και ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Παναγιώτης Γρηγορίου.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα