08Φεβ2020 – Europe

Η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο και πώς αυτή συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, οι εμπορικοί πόλεμοι και το Brexit ως μια ακόμα απειλή για την παγκόσμια οικονομία, είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE»

Οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία για το 2020, εμφανίζονται αρκετά μετρημένες σχετικά με το τι θα καταφέρει η φετινή χρονιά να ανατραπεί η άσχημη εικόνα που παρουσίασε μέσα στο 2019.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, η μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εντάσεις τόσο σε πολιτικό (Ιταλία, Ισπανία, Χονγκ Κονγκ) όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο (Συρία, Λιβύη) σκίασαν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σε όλη τη διάρκεια του 2019.
Την ίδια ώρα, η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,5%, προειδοποιώντας ότι η χαλάρωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα δεν πρόκειται να οδηγήσουν άμεσα σε οικονομική βελτίωση.

Ποιες είναι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία; Γιατί κάποιοι θεωρούν το 2020 ως χρονιά της παγκόσμιας ύφεσης; Το Brexit ενισχύει την αβεβαιότητα; Πώς θα εξελιχθεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των οικονομικών υπερδυνάμεων; Πώς συνδέονται αυτά με το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής; Η μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία που προωθεί η Ε.Ε. μπορεί να δώσει λύση; Μπορεί να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις για έναν συνεκτικό και βιώσιμο κόσμο; Τι έδειξε το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός;

Ακόμα, η Ελλάδα στο διεθνές οικονομικό τοπίο. Πώς εξελίσσεται η ελληνική οικονομία; Υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για επενδύσεις και ανάπτυξη;

Ακόμα, η μετά Brexit εποχή. Η μεταβατική περίοδος, οι συζητήσεις ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο και οι αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή Βρετανών και Ευρωπαίων.

Και, τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Καλεσμένοι της εκπομπής, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέτα Γιαννάκου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Κώστας Μποτόπουλος και ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.

 

Έρευνα – παρουσίαση : Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία : Σάκης Τσάρας
Σκηνοθεσία : Νίκος Παρλαπάνης
Διεύθυνση Παραγωγής : Ευτυχία Μελέτη

Παρουσίαση: Εύα Μπούρα