07Μαρ2020 – Europe

Ο παγκόσμιος συναγερμός για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών και οι οικονομικές επιπτώσεις είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «EUROPE» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 αυτό το Σάββατο 7/3/2020 στις 13.30 το μεσημέρι.

Οι συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊού είναι πλέον σημαντικές και στην Ευρώπη, με την Ιταλία να αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες κρούσματα, ενώ η ασθένεια χτύπησε πια και την πόρτα της Ελλάδας προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες σε όλα τα επίπεδα. Την ίδια ώρα στη δίνη του κορονοϊού έχει μπει και η παγκόσμια οικονομία με απροσδιόριστες για την ώρα συνέπειες και με αρκετές χώρες να φοβούνται ύφεση στην οικονομία τους.

Ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία ; Ποιοι κλάδοι πλήττονται περισσότερο ; Πώς αντιδρούν οι αγορές ; Τι μέτρα παίρνουν οι κεντρικές τράπεζες ; Η οικονομική σχέση της Ε.Ε με την Κίνα και πώς μπορεί να επηρεάσει η επιδείνωση της κινεζικής οικονομίας την οικονομία της ευρωζώνης .

Ακόμα, Οι πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Θα επηρεάσει και πόσο τον τουρισμό ; Υπάρχει θέμα αναθεώρησης του στόχου για ανάπτυξη 2.8 % ;

Καλεσμένοι της εκπομπής ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο καθηγητής οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης, ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης και ο Kαθηγητής Κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας.

Aκόμη, ο καθηγητής της φαρμακολογίας Γιώργος Παναγιωτακοπουλος και αντιπρόεδρος του μιλά αποκλειστικά στην εκπομπή για το τι πρέπει να γνωρίζουμε , και το σχέδιο δράσης κατά της επιδημίας.

Και τα θέματα που θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Έρευνα – παρουσίαση : Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία : Σάκης Τσάρας
Σκηνοθεσία : Νίκος Παρλαπάνης
Διεύθυνση Παραγωγής : Ευτυχία Μελέτη

Παρουσίαση: Εύα Μπούρα