06Οκτ2018- Europe

Πρόκειται για μία εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή στοχευμένη στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταγράφει, αναλύει και ενημερώνει το κοινό πάνω σε σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα, σε μία κρίσιμη και μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη.

Φέτος, ενόψει και των ευρωεκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, θα δίνει έμφαση σε κρίσιμα θέματα για την μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στην προώθηση των θέσεων της Ελλάδος, σε σχέση με τις αλλαγές που δρομολογούνται στην ευρωπαϊκή σκηνή .

Με αποστολές κάθε μήνα σε Στρασβούργο – Βρυξέλλες, στα κέντρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων, ρεπορτάζ από το εξωτερικό, σύνδεση με ανταποκριτές, μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις και συζήτηση στο στούντιο, η εκπομπή «Εurope» στοχεύει να αναδείξει μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μετανάστευση, η ανεργία, η ανάπτυξη, το περιβάλλον, η ψηφιακή εποχή κλπ., να καλύψει θέματα που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους πολίτες και δεν αποκτούν πρωτεύουσα θέση στην ειδησεογραφία αλλά και να καταγράψει τη νέα ευρωπαϊκή σκηνή, μετά και τις κρίσιμες ευρωεκλογές του 2019.

Το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης περίπου επτά μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, καθώς και τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν πολίτες και κυβερνήσεις (μεταναστευτικό, άνοδος ακροδεξιών κομμάτων, ασφάλεια, Brexit κ.λπ.), είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής.

Τα τελευταία χρόνια, η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση αποτελεί το νούμερο 1 πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η κατανομή των προσφύγων, το σύστημα ασύλου και ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων, αποτελούν για χρόνια σημείο τριβής ανάμεσα στα κράτη-μέλη που δείχνουν ανίκανα να συμφωνήσουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση. Πολλές σύνοδοι κορυφής έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, με συνέπεια κάποιες χώρες να διαφοροποιούνται σημαντικά από τις Βρυξέλλες, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη σύνοδο στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Με αιχμή το μεταναστευτικό οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι αναμφισβήτητα μία μάχη μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στα οφέλη της συνεχιζόμενης συνεργασίας και της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνων που θέλουν να ανατρέψουν όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 60 χρόνια. Ενδεικτική των νέων κίνδυνων που απειλούν την ανθρωπότητα υπήρξε η φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η μετωπική σύγκρουση Τραμπ – Μακρόν για την ανατροπή της διεθνούς τάξης πραγμάτων.

Πώς θα διαμορφωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια; Ο ερχόμενος Μάιος είναι το σταυροδρόμι που θα κρίνει ποια πορεία θα ακολουθηθεί; Μπορούν οι δυνάμεις που επιθυμούν τη διατήρηση της Ένωσης να την κρατήσουν ενωμένη και σταθερή ή εκείνοι που ζητούν τη διάλυσή της θα πάρουν το «πάνω χέρι»; Γιατί κερδίζουν έδαφος ακραίες, λαϊκιστικές και εθνικιστικές φωνές; Υπάρχει μέτωπο Ιταλίας-Ουγγαρίας γύρω από το μεταναστευτικό και ποιους κινδύνους κρύβει; Απειλείται η δημοκρατία από τις ακραίες δυνάμεις πανευρωπαϊκά; Ποια η σημασία της ενεργοποίησης του άρθρου 7; Μπορούν οι Βρυξέλλες να πείσουν τους πολίτες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί ακόμα να συμβάλλει στην ευημερία αλλά και την προστασία τους;

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαϊκού Κόμματος, Μάνφερντ Βέμπερ και υποψήφιος για νέος πρόεδρος της Κομισιόν, μιλά αποκλειστικά στο «Europe».

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

– Πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια; Τι λένε σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο; Πόσο επηρεάζει το αποτέλεσμα στη γειτονική χώρα τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια;

– Κύριο θέμα του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε λίγες ημέρες το Brexit. Πώς προχωρούν οι συζητήσεις; Υπάρχει ενδεχόμενο μη συμφωνίας ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο;

– Όλα τα θέματα που απασχόλησαν την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, που ταξίδεψε μέχρι το Στρασβούργο, είναι οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης (Κίνημα Αλλαγής), Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ), Νίκος Χουντής (Λαϊκή Ενότητα), Λευτέρης Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ), καθώς και ο δημοσιογράφος της Deutse Welle, Γιάννης Παπαδημητρίου.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα