01Φεβ2020 – Europe

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και πως αυτό επηρεάζει την Ευρώπη και τον κόσμο καθώς και η Ευρωπαϊκή «Πράσινη Συμφωνία» είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «EUROPE».

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής είναι να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο μέχρι το 2050. Για τον σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μία δέσμη μέτρων που θα μπορούσε να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης να αποκομίσουν οφέλη από τη βιώσιμη μετάβαση σε πράσινες λύσεις . Τα μέτρα αυτά κυμαίνονται από τη φιλόδοξη μείωση των εκπομπών έως τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία αιχμής, με στόχο τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης. Το κοινοβούλιο στηρίζει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που πρότεινε η Επιτροπή αλλά επιδιώκει έναν πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών, της τάξεως του 55% έως το 2030
Είναι η μάχη για το κλίμα η μάχη του αιώνα όπως υποστηρίζουν πολλοί ; Γιατί η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θεωρεί την Ευρωπαϊκή «πράσινη» συμφωνία ως το πιο φιλόδοξο στοίχημα για τη νέα Κομισιόν και ποιους στόχους βάζει ως το 2050; Μπορεί να αποτελέσει τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ε.Ε. ; Πόσο πιθανό είναι να υπάρξουν παγκόσμιες συγκρούσεις για τρόφιμα λόγω κλιματικής αλλαγής στο μέλλον ; Η πράσινη οικονομία μπορεί να είναι η λύση;
Ακόμα, ποιες οι πρόβλεψη για τις κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα την περίοδο 2020 – 2050 ; Πώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή το φυσικό και αστικό περιβάλλον ; Οι πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό και στο σύνολο της οικονομίας.

Καλεσμένοι της εκπομπής η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, ο ακαδημαϊκός – Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Γιώργος Μαρκοπουλιώτης και ο δήμαρχος Μοσχάτου Ανδρέας Ευθυμίου.

 

Έρευνα – παρουσίαση : Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία : Σάκης Τσάρας
Σκηνοθεσία : Νίκος Παρλαπάνης
Διεύθυνση Παραγωγής : Ευτυχία Μελέτη

Παρουσίαση: Εύα Μπούρα