30Ιον2019 – ΕΡΤ Report

«Αρνητισμός, ψέματα και πολιτική»

“έχω 300 διαφορετικούς ψεύτικους λογαριασμούς στο twitter, είναι όλοι τους troll. Θέλεις να τους βάζω να μιλάνε για σένα, ή να βρίζουν τον πολιτικό σου αντίπαλο;”

Πόσοι από τους χρήστες του ελληνικού twitter είναι πραγματικοί, πώς οι ψευδείς ειδήσεις αναπαράγονται από τα ΜΜΕ και φτάνουν να γίνουν θέμα αντιπαράθεσης στο ελληνικό κοινοβούλιο; Πότε η πόλωση γίνεται τοξική και πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των απλών ψηφοφόρων;

Η ομάδα του ERT Report διερευνά το φαινόμενο της τοξικότητας και του αρνητισμού, στα σόσιαλ μίντια, την βουλή αλλά και την κοινωνία.

Παρουσιάζει δύο έρευνες:
Του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας για το μέγεθος και την επιρροή των ψεύτικων κομματικών λογαριασμών στην ελληνική τουιτόσφαιρα.

Και δύο πανεπιστημιακών ερευνητών, του Μάνου Τσατσάνη και του Γιάννη Τσίρμπα που μέτρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον δείκτη αρνητισμού στην πολιτική ζωή.

Στις ΗΠΑ, όπου διερευνάται συστηματικά το φαινόμενο των αρνητικών κομματικών ταυτίσεων, το 55% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών δηλώνουν ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα τους προκαλεί φόβο. Το ίδιο δηλώνει και το 49% των Ρεπουμπλικάνών για το Δημοκρατικό κόμμα.

Στην Ελλάδα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι για ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του Σύριζα και της ΝΔ ακόμα και το ενδεχόμενο γάμου ενός συγγενικού τους προσώπου με ψηφοφόρο του αντίπαλου κόμματος, τους προκαλεί δυσφορία.

Aρχισυνταξία: Εμμανουέλλα Αργείτη, Μαρίνα Δεμερτζιάν Μάχη Νικολάρα
Δ/νση παραγωγής: Περικλής Παπαδημητρίου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος

Παρουσίαση: Εμμανουέλλα Αργείτη, Μαρίνα Δεμερτζιάν, Μάχη Νικολάρα