20Δεκ2017- ΕΡΤ Report

Η γη μπορεί να μας… ξελασπώσει;

Η εκπομπή «ΕΡΤ REPORT» με την Εμμανουέλλα Αργείτη, τη Μαρίνα Δεμερτζιάν και τη Μάχη Νικολάρα, καταγράφει τις παθογένειες δεκαετιών που οδήγησαν στην διάλυση του πρωτογενή τομέα αλλά και τις νέες προοπτικές που διαγράφονται με κίνητρο την έξοδο από την κρίση και την αναζήτηση παραγωγικού μοντέλου.

Επιστρέφουμε στη γη που την είχαμε εγκαταλείψει, μήπως και μας βοηθήσει πάλι να… ξελασπώσουμε. Οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων έκαναν πέρυσι ρεκόρ δεκαετίας. Νέες καλλιέργειες και άλλες -ξεχασμένες λόγω επιδοτήσεων- που επιστρέφουν, δημιουργούν δυναμική.

Γιατί το κόστος παραγωγής είναι τόσο υψηλό στην Ελλάδα; Πώς μπορεί να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική γεωργία; Ποιος ο ρόλος των πολυεθνικών στην αγορά αγροτικών εφοδίων και ποια πολιτική τιμών εφαρμόζουν στην Ελλάδα;

Η Εμμανουέλα Αργείτη, η Μαρίνα Δεμερτζιάν και η Μάχη Νικολάρα ταξίδεψαν στη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία. Μίλησαν με επιστήμονες, με αγρότες και κτηνοτρόφους και κατέγραψαν τις προοπτικές των συνεταιρισμών νέου τύπου και τις τεχνολογικές εξελίξεις που υπόσχονται χαμηλότερο κόστος παραγωγής και υψηλότερη ποιότητα.

Η Εμμανουέλλα Αργείτη, η Μαρίνα Δεμερτζιάν και η Μάχη Νικολάρα, αναζητούν πτυχές της επικαιρότητας, καταγράφουν τις ιστορίες εκεί όπου συμβαίνουν και φωτίζουν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της καθημερινότητας. Παρουσιάζουν την ευρύτερη δυνατή γκάμα απόψεων, αναγνώσεων και αντιθέσεων που απασχολούν τη δημόσια συζήτηση.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος
Αρχισυνταξία: Εμμανουέλλα Αργείτη, Μαρίνα Δεμερτζιάν Μάχη Νικολάρα
Δ/νση παραγωγής: Περικλής Παπαδημητρίου
Παρουσίαση: Εμμανουέλλα Αργείτη, Μαρίνα Δεμερτζιάν Μάχη Νικολάρα