13Ιον2017- ΕΡΤ Report

«Τα συνεργατικά» (Α’ Μέρος)

Με αφετηρία τον πιο γνωστό τύπο κοινωνικής επιχείρησης, την ΚΟΙΝΣΕΠ, η ομάδα του «ΕΡΤ Report» διερευνά τις προοπτικές του μοντέλου της κοινωνικής οικονομίας σε κλάδους που πλήττονται από την κρίση και την ανεργία, όπως οι μηχανικοί και οι δημοσιογράφοι.

Η Εμμανουέλλα Αργείτη, η Μαρίνα Δεμερτζιάν και η Μάχη Νικολάρα ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα και παρουσιάζουν συλλογικά εγχειρήματα, όπως το οικοσύστημα της Καρδίτσας ή τη ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Συνομιλούν με ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους και πήραν τις τύχες τους στα χέρια τους, αλλά και με κοινωνικούς επιχειρηματίες από το εξωτερικό.

Γιατί 3 στις 4 κοινωνικές επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν την τελευταία πενταετία δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν, ποιες είναι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και τι έκαναν σωστά αυτοί που πέτυχαν; Με ποιους όρους μπορεί η κοινωνική οικονομία να αποτελέσει πρόταση για την οργάνωση της τοπικής οικονομίας ή την επαναλειτουργία πτωχευμένων παραγωγικών μονάδων από τους εργαζόμενούς τους, όπως η ΕΝΚΛΩ στη Νάουσα; Ποιος είναι ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών;

Το δεύτερο μέρος της έρευνας θα μεταδοθεί την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος
Αρχισυνταξία: Εμμανουέλλα Αργείτη, Μαρίνα Δεμερτζιάν Μάχη Νικολάρα
Δ/νση παραγωγής: Περικλής Παπαδημητρίου
Παρουσίαση: Εμμανουέλλα Αργείτη, Μαρίνα Δεμερτζιάν Μάχη Νικολάρα