21Σεπ2019- ΕΡΤ Report

«Ο γείτονάς μου, ο τουρίστας»

Γειτονιές της Αθήνας έχουν γίνει τουριστικοί προορισμοί. Η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει; Και τι φέρνει μαζί της;

Η ομάδα της εκπομπής «ΕΡΤ Report» ανιχνεύει το παγκόσμιο φαινόμενο της οικονομίας διαμοιρασμού, που μέσα στην κρίση διαμοίρασε εισόδημα, στήριξε νοικοκυριά, συντήρησε περιουσίες και πλέον εξελίσσεται ραγδαία σε βαριά βιομηχανία.

Η Εμμανουέλλα Αργείτη, η Μαρίνα Δεμερτζιάν και η Μάχη Νικολάρα περπατούν σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που αλλάζουν. Μιλούν με κατοίκους που παρακολουθούν την αλλαγή αμφίθυμοι και διηγούνται πώς οι ντόπιοι σιγά-σιγά φεύγουν ή εκδιώκονται για να δώσουν τη θέση τους σε τουρίστες. Τουρίστες που έρχονται για να «ζήσουν σαν τους ντόπιους».

Καταγράφουν την έκρηξη των τιμών στα ακίνητα. Την έλλειψη στέγης. Ταξιδεύουν στα Χανιά, όπου οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί δεν βρίσκουν πού να μείνουν, και στην Πορτογαλία, όπου η βραχυχρόνια μίσθωση έχει ρυθμιστεί νομοθετικά από το 2008. Το ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας έχει, ωστόσο, αλωθεί.

Οι τρεις ρεπόρτερ αναζητούν καλές πρακτικές και προτάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη και στον τουρισμό.

Τρεις ρεπόρτερ διερευνούν θέματα που αναδεικνύουν τα σύγχρονα διλήμματα, προβλήματα ή επιτεύγματα της ελληνικής κοινωνίας και οι τηλεθεατές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πώς εξελίσσεται η έρευνά τους.

Η Εμμανουέλλα Αργείτη, η Μαρίνα Δεμερτζιάν και η Μάχη Νικολάρα, αναζητούν πτυχές της επικαιρότητας, καταγράφουν τις ιστορίες εκεί όπου συμβαίνουν και φωτίζουν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της καθημερινότητας. Παρουσιάζουν την ευρύτερη δυνατή γκάμα απόψεων, αναγνώσεων και αντιθέσεων που απασχολούν τη δημόσια συζήτηση.

Οι τρεις ρεπόρτερ μας προσκαλούν στο «εργαστήριο» του ρεπορτάζ. Ο τηλεθεατής, τις παρακολουθεί εν δράσει: να συζητούν, να προβληματίζονται, να αναρωτιούνται, να απογοητεύονται αλλά και να ερευνούν σε βάθος.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος
Αρχισυνταξία: Μάχη Νικολάρα, Μαρίνα Δεμερτζιάν και Εμμανουέλλα Αργείτη
Δ/νση παραγωγής: Περικλής Παπαδημητρίου
Παρουσίαση: Εμμανουέλλα Αργείτη, Μαρίνα Δεμερτζιάν Μάχη Νικολάρα
https://goo.gl/n0szDM