«Γκεόργκι Κωστάκη – ο συλλέκτης της Πρωτοπορίας»
Eπεισόδιο 10

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Αθήνα καλεί Μόσχα», η Ταμίλα Κουλίεβα ξεναγείται σε μία από τις μεγαλύτερες εικαστικές συλλογές του κόσμου, την περίφημη Γκαλερί Τρετιακόφ στη ρωσική πρωτεύουσα. Σκοπός της να εντοπίσει μερικά από τα χιλιάδες έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη μοναδική παγκοσμίως συλλογή Κωστάκη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας φιλοξενείται στη Μόσχα.
Ο Γεώργιος Κωστάκης, αν και δεν είχε προηγουμένως κάποια ειδική καλλιτεχνική παιδεία, αναγνώρισε πρώτος την τεράστια σημασία των ξεχασμένων και απαγορευμένων έργων του κονστρουκτιβισμού και του σουπρεματισμού κι άρχισε συστηματικά να τα συλλέγει, παρέχοντας καταφύγιο και υποστήριξη στους εν ζωή μεγαλοφυείς δημιουργούς τους.
Το διαμέρισμά του στη Μόσχα ήταν τη δεκαετία του 1960 ένα ανεπίσημο μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και φιλοξενούσε τακτικά τόσο καλλιτέχνες όσο και φιλότεχνους, που ενδιαφέρονταν για το κορυφαίο διεθνώς ρεύμα της Ρωσικής Πρωτοπορίας.
Λίγο πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η συλλογή Κωστάκη μοιράστηκε κι ένα μεγάλο τμήμα της (1.275 έργα), αγοράστηκε από το ελληνικό κράτος, αποτελώντας τη βάση της μόνιμης συλλογής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) στη Θεσσαλονίκη.
Η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου, καθώς και η κόρη του Γ. Κωστάκη, Αλίκη, περιγράφουν στην Ταμίλα Κουλίεβα τις περιπέτειες της συλλογής και μερικά από τα παρασκήνια της δημιουργίας και της μεταφοράς της στην Ελλάδα.

Η Ταμίλα Κουλίεβα μας ταξιδεύει στο παρόν και το παρελθόν αυτής της σχέσης, μέσα από συναντήσεις με ανθρώπους «κρίκους» αυτής της ελληνορωσικής αλυσίδας. Μιας αλυσίδας που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στην σειρά θα ξετυλιχτούν ιστορίες και θα φωτιστούν πρόσωπα, που έχουν να κάνουν με την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, με το εμπόριο, με την ιστορική μνήμη και σχέση των δύο λαών, θεατή και αθέατη. Πρόσωπα που το κάθε ένα ξεχωριστά παίζει κάποιο σημαντικό μικρό ή μεγάλο ρόλο, στην διατήρηση αυτής της βαθιάς σχέσης μέσα στον χρόνο.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Αρχισυνταξία: Αθανάσιος Τσιόλιας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δασκαλοθανάσης
Executive producer: Σταύρος Καπελούζος
Μοντάζ: Γιώργος Κατσένης
Ενδυματολόγος: Ελένη Πάττα
Μακιγιάζ: Ειρ. Χαλέλη
Ηχολήπτης: Αποστόλης Ντασκαγιάννης
Κάμερα-Μόσχα: Β. Γκουμπένκο
Ήχος-Μόσχα: Β. Προυντνίκοφ
Μακιγιάζ-Μόσχα: Γ. Νάτσινα
Β. συντάκτης-Μόσχα: Β. Ζαχάρης
Β. παραγωγής-Μόσχα: Α. Σαβρίν
Εκτέλεση παραγωγής: Χρυσάνθη Αυγεροπούλου

Παρουσίαση: Ταμίλα Κουλίεβα