26Οκτ2017 – 28 Φορές Ευρώπη (Νέος Κύκλος)

Ταξίδι μακρινό ώς την Τζαμάικα

Το αποτέλεσμα των Γερμανικών Εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 διαμόρφωσε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση στην πολιτική ζωή της χώρας και σηματοδότησε το τέλος του «μεγάλου συνασπισμού». Δραματικότερη εξέλιξη ήταν σίγουρα η είσοδος στη Βουλή -και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό- της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία». Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το δημόσιο διάλογο τα επόμενα χρόνια, αλλά και τις θέσεις όλων των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων.

Την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ διαπραγματεύεται με Φιλελεύθερους και Πράσινους για τη συγκρότηση, για πρώτη φορά στην Ιστορία, ενός συνασπισμού στα χρώματα της Τζαμάικα, τα ερωτήματα για τη συντηρητική στροφή της γερμανικής κοινωνίας ζητούν απαντήσεις, αφού αυτή η στροφή δεν θα επηρεάσει μόνο το εσωτερικό της χώρας αλλά και τη στάση της απέναντι στην Ευρώπη, που αναζητεί ένα νέο βηματισμό.

Ο Κώστας Αργυρός βρέθηκε στο Βερολίνο, ερευνώντας τα αίτια του σύγχρονου γερμανικού εθνικισμού, τις προτεραιότητες της πιθανής κεντροδεξιάς κυβέρνησης, τις διεργασίες για τη διαδοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Υπουργείο Οικονομικών και την απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ στις εκκλήσεις του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για μεγαλόπνοες αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στον στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα. Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ τρία χρόνια μετά.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός