23Μαϊ2018 – 28 Φορές Ευρώπη

Απόφαση ζωής

Στις 25 Μαΐου οι κάτοικοι της Ιρλανδίας καλούνται σε δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφανθούν για το αν θέλουν να καταργήσουν τη δρακόντεια νομοθεσία, που απαγορεύει απολύτως τις αμβλώσεις στη χώρα. Πρόκειται για μια συνταγματικά κατοχυρωμένη πρόβλεψη, που είχε εγκριθεί επίσης με δημοψήφισμα το 1983 και η οποία έχει οδηγήσει στο μεταξύ δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδές σε χώρες, όπως η Βρετανία και η Ολλανδία προκειμένου να προχωρήσουν σε διακοπή εγκυμοσύνης.

Τα προγνωστικά λένε ότι οι πολίτες της χώρας θα εγκρίνουν την πρόταση της Βουλής για να επιτρέπονται στο μέλλον οι αμβλώσεις μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα της κύησης. Ωστόσο το στρατόπεδο του «όχι» παραμένει ισχυρό και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, κάτι που κάνει ιδιαίτερα δύσκολα τα προγνωστικά.

Ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στο Δουβλίνο και συνομίλησε με εκπροσώπους και των δύο στρατοπέδων. Συνάντησε επίσης γυναίκες που έχουν βιώσει την εμπειρία να πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα για να υποβληθούν σε επέμβαση. Μίλησε με δημοσιογράφους για περιπτώσεις, που η παράνοια της νομοθεσίας οδήγησε νέες Ιρλανδές ακόμα και στο θάνατο, εξαιτίας της αδυναμίας των γιατρών να επιλέξουν να σώσουν τη μητέρα, διακόπτοντας μια επικίνδυνη εγκυμοσύνη.

Στην εκπομπή ερευνάται όμως και ο ρόλος της καθολικής εκκλησίας, η οποία είναι κάθετη κατά της αλλαγής, αλλά έχει χάσει σημαντικό μερίδιο επιρροής στην κοινωνία μετά τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε εκκλησιαστικά ιδρύματα, που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια. Εξετάζονται επίσης ζητήματα όπως ο ρόλος των γυναικών συνολικότερα στην κοινωνία, η πρόθεση ψήφου των ανδρών και οι πιθανές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της λαϊκής ετυμηγορίας.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη, Σωτήρης Σιδέρης, Αναστασία Βαϊτσοπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός