20Φεβ2018 – 28 Φορές Ευρώπη

Κέλτικο Σταυρόλεξο

Μία από τις παρενέργειες του Brexit αφορά στη σχέση της Αγγλίας με περιοχές, όπως η Σκοτία, η Βόρειος Ιρλανδία και η Ουαλία. Ειδικά για την περίπτωση των Σκοτσέζων, οι οποίοι το 2016 είχαν ψηφίσει συντριπτικά υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ερώτημα είναι αν τώρα θα επιδιώξουν εκ νέου την ανεξαρτητοποίησή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση του Εδιμβούργου έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος με το σχετικό ερώτημα, αλλά προς το παρόν δείχνει να περιμένει τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.
Όλα δείχνουν ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το πώς θα καθοριστεί τελικά η διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τις οριστικές προβλέψεις αυτής της εξέλιξης για την οικονομία της Σκοτίας, που ήταν πάντα προσανατολισμένη προς την ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται φυσικά από το «νησί».
Στο Εδιμβούργο πάντως υπάρχει αρκετή ανησυχία, αλλά και κόπωση των πολιτών από τις συνεχείς εκλογικές διαδικασίες, που κάνουν δύσκολες τις προβλέψεις σε περίπτωση ενός νέου δημοψηφίσματος. Κοινή μοιάζει ωστόσο, η δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται πολλά θέματα η κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου.
Ο Κώστας Αργυρός βρέθηκε στη Σκοτία σε μια προσπάθεια να καταγράψει το κλίμα που επικρατεί εκεί. Στην εκπομπή μίλησε ο υπουργός της σκοτσέζικης κυβέρνησης για θέματα Brexit, Μάικλ Ράσελ, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου στο Εδιμβούργο, η γενική γραμματέας των Συνδικάτων, πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι.

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ τρία χρόνια μετά.

Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στο στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα.
Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη, Κώστας Παπαδόπουλος, Δήμητρα Βεργίνη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας