28Δεκ2017 – 28 Φορές Ευρώπη

Δείτε σήμεραΧρυσή πεντάδα

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη βράβευση 406 κορυφαίων ερευνητών απ’ όλη την Ευρώπη, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕRC). Οι νέοι αυτοί επιστήμονες, που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, έλαβαν «Επιχορηγήσεις εκκίνησης» συνολικού ύψους 605 εκατομμυρίων ευρώ και έως 1,5 εκατ. ευρώ ανά επιχορήγηση. Σκοπός να συγκροτήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να αναπτύξουν περαιτέρω τις ρηξικέλευθες ιδέες τους.
Ανάμεσα σε αυτούς που βραβεύθηκαν ήταν και πέντε Έλληνες επιστήμονες. Όλοι τους εργάζονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Δύο στη Γαλλία και από ένας στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.
Συγκεκριμένα, είναι οι: Ελένη Διαμαντή (Centre National De La Recherche Scientifique), Ιωάννης Στεφάνου (Ecole Nationale Des Ponts Et Chaussees), Κωνσταντίνος Δημητριάδης (Max-Planck-Gesellschaft), Γεώργιος Σωτηρίου (Karolinska Institutet) και Παναγιώτης Μερκούρης (Rijksuniversiteit Groningen).
Ο Κώστας Αργυρός και η ομάδα της εκπομπής «28 Φορές Ευρώπη» επισκέφθηκαν και τους πέντε στους χώρους δουλειάς τους και μίλησαν μαζί τους για τη σταδιοδρομία τους, το λόγο της βράβευσής τους, αλλά και τη σχέση τους με την Ελλάδα και το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής επιστροφής…

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ τρία χρόνια μετά.

Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στο στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα.

Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας