16Ιαν2018 – 28 Φορές Ευρώπη

Madame & Frau

Η ιστορία της Ευρώπης είναι και μια ιστορία πολυγλωσσίας, συνύπαρξης αλλά μερικές φορές και ανταγωνισμού των γλωσσών. Με 24 επίσημες γλώσσες προκύπτουν άπειροι δυνατοί συνδυασμοί μετάφρασης, αλλά η μεγάλη «μάχη» δόθηκε στο παρελθόν για τις γλώσσες εργασίας. Μπορεί οι Άγγλοι να έχουν βάλει πλώρη για να εγκαταλείψουν την Ένωση, αλλά τα αγγλικά παραμένουν η πρώτη και βασική γλώσσα εργασίας, με τα γαλλικά και τα γερμανικά να ακολουθούν.
Υπάρχει πράγματι ένας γλωσσικός γαλλογερμανικός ανταγωνισμός; Η Γαλλία δείχνει να έχει ένα μικρό προβάδισμα, αφού οι δύο βασικές έδρες των ευρωπαϊκών οργάνων Βρυξέλλες και Στρασβούργο βρίσκονται σε γαλλόφωνες πόλεις, ενώ η Γαλλοφωνία ως θεσμός αποτελεί σταθερά εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Από την άλλη, η οικονομική ισχύς της Γερμανίας έχει σίγουρα ενισχύσει το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Υπάρχουν ωστόσο πολλά παραδείγματα επιτυχούς συμβίωσης των δύο γλωσσών με χαρακτηριστικότερο το δίγλωσσο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι arte. Ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στην έδρα του, στο Στρασβούργο, και συνομίλησε με στελέχη και δημοσιογράφους για το πολιτιστικό αυτό πείραμα, που συμπλήρωσε 25 χρόνια ζωής.
Επίσης, στην εκπομπή μιλούν και οι διευθυντές του Γαλλικού Ινστιστούτου και του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα για την αγάπη των Ελλήνων προς τις ξένες γλώσσες, αλλά και για τη συνεργασία των δύο Ινστιτούτων με σκοπό την προώθηση της πολυγλωσσίας, που όπως επεσήμαναν και οι δύο φέρνει πιο κοντά τους λαούς της Ευρώπης.

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ τρία χρόνια μετά.

Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στο στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα.

Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας