30Ιαν2018 – 28 Φορές Ευρώπη

Η Ευρώπη παίρνει τ’ όπλο της
Το φθινόπωρο του 2016 ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμένει μια «ήπια δύναμη» (soft power), αλλά θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναία βήματα αμυντικής συνεργασίας, τα οποία θα ενισχύσουν την στρατιωτική της ισχύ. Η απόφαση αυτή αποτελεί «τομή» για την ιστορία της Ευρώπης και άνοιξε το δρόμο για αποφάσεις, που εντάσσονται στο πλαίσιο της αποκαλούμενης Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας για την Ασφάλεια, η οποία μεταξύ των άλλων προβλέπει και τη στενότερη συνεργασία των εθνικών αμυντικών βιομηχανιών.
Με τον τρόπο αυτό 23 από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοδοξούν όχι μόνο να ενισχύσουν την δύναμη πυρός τους, αλλά και να εξοικονομήσουν χρήματα μέσα από κοινά projects. Ενστάσεις υπάρχουν ωστόσο από εκείνους που φοβούνται μια στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, αλλά και την διαπλοκή συμφερόντων μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και του λόμπι της πολεμικής βιομηχανίας. Προβληματική θεωρείται και η σύνδεση της εσωτερικής ασφάλειας με την άμυνα, που έχει σαν αποτέλεσμα ο στρατός να αναλαμβάνει όλο και περισσότερο αρμοδιότητες της αστυνομίας. Η εικόνα των φαντάρων που πάνοπλοι περιπολούν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τείνει να γίνει καθημερινότητα.
Ένα άλλο γκρίζο σημείο αφορά τις εξαγωγές όπλων σε χώρες που δεν φημίζονται για την δημοκρατικότητά τους. Εδώ η κριτική εστιάζεται στο γεγονός, ότι, όσο περισσότερα όπλα παράγει η Ευρώπη, τόσο περισσότερα θα πρέπει να εξάγει. Όλες οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, εξάγουν σε κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κι η Αίγυπτος, κράτη τα οποία δεν είναι άμοιρα ευθυνών για την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για «τρέχουσες συγκρούσεις» σαν αυτή στην Υεμένη, αλλά και για την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.
Για όλα αυτά οι «28 Φορές Ευρώπη» συνομίλησαν με την ευρωπαία επίτροπο αρμόδια για θέματα βιομηχανίας Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, μέλη του ευρωκοινοβουλίου, δημοσιογράφους με θητεία στη Μέση Ανατολή, εκπροσώπους ΜΚΟ, καθώς και τον πρόεδρο του φημισμένου Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη SIPRI, Νταν Σμιθ.

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ τρία χρόνια μετά.

Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στο στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα.

Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας