12Δεκ2017 – 28 Φορές Ευρώπη

Ιστορίες προαναγγελθέντων θανάτων

Το 2002 η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που κατοχύρωσε νομικά το δικαίωμα στην ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις περίπου τριών δεκαετιών για το θέμα, ύστερα από πρωτοβουλίες γιατρών, που αντιμετώπισαν περιπτώσεις ασθενών στο τελικό στάδιο ανίατων ασθενειών. Το παράδειγμα της Ολλανδίας ακολούθησαν το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη το θέμα παρέμεινε ταμπού.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο ήταν σχετικά αυστηρό και προέβλεπε μια σειρά από ασφαλιστικές δικλείδες, που είχαν στόχο να αποτρέψουν καταχρήσεις. Στη λογική του κυριαρχούσε ο σεβασμός στην αυτόνομη βούληση του ασθενούς και η εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα των γιατρών.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, για λόγους που κανείς δεν μπορεί με κατηγορηματικό τρόπο να εξηγήσει, ο αριθμός των σχετικών περιστατικών έχει εκτοξευθεί, με αποκορύφωμα την περασμένη χρονιά, περίπου 6.500 άνθρωποι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.
Παράλληλα το κόμμα των Φιλελευθέρων D66 κατέθεσε μια πρόταση, που θα έδινε το δικαίωμα σε άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών να προχωρήσουν σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αν θεωρούν ότι έχουν «ολοκληρώσει τη ζωή τους». Η πρόταση προκάλεσε αρκετές αντιπαραθέσεις και προς το παρόν απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου.
Το ερώτημα είναι αν αυτή η απόρριψη θα είναι μόνιμη ή αν τελικά η εξοικείωση της κοινωνίας με την ευθανασία ανοίγει το δρόμο για κάποια άλλα επικίνδυνα μονοπάτια.
Οι «28 Φορές Ευρώπη» βρέθηκαν στην Ολλανδία και συνομίλησαν με ανθρώπους, που εμπλέκονται στην όλη αυτή διαδικασία, γιατρούς, ψυχολόγους, θεολόγους, ερευνητές του συστήματος υγείας και δημοσιογράφους, προσπαθώντας να απαντήσουν στο ερώτημα «τι έπαθαν οι Ολλανδοί και αυτοκτονούν;».

Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στον στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα.

Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ τρία χρόνια μετά.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός