Αίνιγμα με τρίχρωμο φόντο – Eπεισόδιο 12

Εδώ και μερικούς μήνες ο εφιάλτης της επικράτησης της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ανησυχεί ολόκληρη την Ευρώπη. Τι μπορεί να σημάνει μια τέτοια εξέλιξη και ποιός είναι σε θέση να την αποτρέψει; Δύο εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των ιστορικών αυτών εκλογών ο Κώστας Αργυρός και οι «28 Φορές Ευρώπη» ταξίδεψαν στο Παρίσι για να καταγράψουν το κλίμα και να παρουσιάσουν τους βασικούς διεκδικητές για την διαδοχή του Φρανσουά Ολάντ.
Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μάχης ήταν η έντονη πόλωση και η σκανδαλολογία, που έπληξε κυρίως τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν. Η κατάρρευση της δημοτικότητάς του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αποκαλύψεις για το παρελθόν του και άνοιξε το δρόμο για να σκαρφαλώσει δεύτερος στις δημοσκοπήσεις ο ανεξάρτητος υποψήφιος από τον κεντρώο χώρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο μόλις 39χρονος πολιτικός υπόσχεται μια «μεταρρυθμιστική επανάσταση», εκμεταλλεύεται τα σκάνδαλα του Φιγιόν, την αδυναμία της Αριστεράς να καταλήξει σε ένα κοινό υποψήφιο και την επιθυμία των Γάλλων να τιμωρήσουν το πολιτικό κατεστημένο.
Μια μονομαχία Λεπέν-Μακρόν φαντάζει αυτή την ώρα ως το πιθανότερο σενάριο για τον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου, που θα κρίνει και το ποιός θα εγκατασταθεί στο προεδρικό μέγαρο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε εκτός των άλλων και την κατάρρευση του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος. Αλλά όλοι οι αναλυτές προειδοποιούν: Οι προβλέψεις για αυτές τις εκλογές είναι παρακινδυνευμένες και κανείς δε μπορεί να αποκλείσει την οποιαδήποτε έκπληξη. Και για αυτό καλό θα είναι να μην βιάζονται, όσοι θεωρούν ότι γνωρίζουν ήδη την λύση για αυτό το πολιτικό «Αίνιγμα σε τρίχρωμο φόντο».

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ τρία χρόνια μετά.

Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στο στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα.

Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός