07Νοε2017 – 28 Φορές Ευρώπη

Μακρόν ή Γιούνκερ; Εσείς διαλέγετε

Η συζήτηση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο «βασίλειο των Βρυξελλών». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του στη Σορβόνη παρουσίασε ένα φιλόδοξο, αλλά και αρκετά ασαφές σχέδιο, το οποίο πάντως κινείται στη λογική των πολλών ταχυτήτων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «απάντησε» με την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, όπου ουσιαστικά πρότεινε ως «φάρμακο» την ευλαβική τήρηση των υπαρχουσών συνθηκών.

Μπορούν αυτές οι προτάσεις να συμβιβαστούν μεταξύ τους και κυρίως είναι σε θέση να απαντήσουν στο σαρωτικό κύμα ευρωσκεπτικισμού, που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και σε μια σειρά από εθνικές εκλογές σε κράτη-μέλη; Γιατί η θεσμική Ευρώπη δείχνει ανίκανη να απαντήσει στις ανησυχίες μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων για το μέλλον τους; Χρειαζόμαστε νέες συνθήκες και όργανα ή απλώς πολιτικές, που θα χτυπήσουν τις κοινωνικές ανισότητες; Είναι σωστό να τα περιμένουμε όλα από τον «γαλλογερμανικό» άξονα; Είναι το Brexit μια ευκαιρία για αναδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μήπως σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της ιδέας για περισσότερη ολοκλήρωση; Θα αλλάξει η προκλητική στάση των χωρών του Βίζεγκραντ -που ανοιχτά αδιαφορούν για κοινές αποφάσεις και πολιτικές- και απειλούν την συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος;

Η εκπομπή «28 Φορές Ευρώπη – 28 Europe» με τον Κώστα Αργυρό κατέγραψε τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει για όλα τα παραπάνω σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Μιλούν η Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, η επικεφαλής των Πρασίνων στην Ευρωβουλή Σκα Κέλερ, ευρωβουλευτές από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σκoτία και την Ουαλία, καθώς και πολιτικοί ερευνητές από την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στον στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα. Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ τρία χρόνια μετά.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός