06Μαρ2018 – 28 Φορές Ευρώπη

Βαλκανικό αίνιγμα

Έντεκα χρόνια μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλγαρία ανέλαβε στις αρχές του 2018 την πρώτη της προεδρία στην Ευρώπη. Μπορεί πια οι προεδρίες να μην είναι αυτές που καθορίζουν την ατζέντα της Ένωσης, αλλά σε κάθε περίπτωση παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην προώθηση των προτεραιοτήτων, που αποφασίζονται σε συνεργασία με την Κομισιόν. Η ανάληψη της προεδρίας από την φτωχότερη χώρα της Ε.Ε., στο άκρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμπίπτει με την απόφαση των Βρυξελλών να θέσουν ψηλά στην ημερήσια διάταξή τους το θέμα της «ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», με στόχο την σταθεροποίηση της περιοχής αλλά και τον περιορισμό της ρωσικής επιρροής, που έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα σημαντικά.
Το ερώτημα είναι φυσικά αν η Βουλγαρία, μια χώρα που ακόμα βρίσκεται πίσω σε θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς, διασφάλισης της ελευθεροτυπίας και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης μπορεί να αποτελέσει το «πρότυπο» για τις χώρες της περιοχής. Αλλά ζητούμενο είναι και αν μέσα από την προεδρία της η γειτονική μας χώρα μπορεί να ανεβάσει ρυθμούς και σε άλλα ζητήματα, όπου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Με τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα και τα δομικά προβλήματα της οικονομίας να μην έχουν λυθεί ολοκληρωτικά, η Βουλγαρία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα παγκοσμίως, αφού εξαιτίας του brain drain έχει χάσει πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Οι «28 Φορές Ευρώπη» με τον Κώστα Αργυρό βρέθηκαν στη Σόφια και συνομίλησαν με οικονομολόγους, κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες, εκπροσώπους του ιατρικού συλλόγου και οργανώσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά και με ξένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα για όλα τα παραπάνω, καθώς και για την διστακτικότητα της χώρας να ενταχθεί στον «σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης».

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ τρία χρόνια μετά.

Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στο στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα.
Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη, Κώστας Παπαδόπουλος, Δήμητρα Βεργίνη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας