06Φεβ2018 – 28 Φορές Ευρώπη

Μια κάλπη Capricciosa
Στις 4 Μαρτίου οι Ιταλοί καλούνται ξανά στις κάλπες για να εκλέξουν Βουλή και Γερουσία. Όπως όλα δείχνουν δεν θα …βγάλουν κυβέρνηση, αφού καμιά από τις πολιτικές δυνάμεις δεν φαίνεται να έχει δυναμική απόλυτης πλειοψηφίας, παρά τον εκλογικό νόμο που ευνοεί σημαντικά το σχηματισμό συμμαχιών των κομμάτων. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν η χώρα να ζήσει και πάλι μια περίοδο «ιταλοποίησης», δηλαδή παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας και ίσως και νέων εκλογών, αν η κάλπη αποδειχθεί ιδιαίτερα …καπριτσιόζα.
Οι «28 Φορές Ευρώπη» βρέθηκαν στη Ρώμη και συζήτησαν με πολιτικούς, δημοσιογράφους και πολιτικούς επιστήμονες για το ρεσιτάλ παροχολογίας, που χαρακτηρίζει για μια ακόμα φορά τον προεκλογικό αγώνα, το ισχυρό κλίμα αντιευρωπαϊσμού, αλλά και τα πιθανά σενάρια της επόμενης μέρας και τις επιδράσεις στη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση επικράτησης ευρωσκεπτιστικών δυνάμεων.
Πώς καταφέρνει να επιβιώνει παρά τα σκάνδαλα και τις καταδίκες ο 81 ετών πια Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Γιατί ξεθώριασε τόσο γρήγορα το αστέρι του Ματέο Ρέντσι; Ποιόν έχει βάλει στο …πόδι του ο ηγέτης του λαϊκιστικού κινήματος των 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο; Πόσο ισχυρή θα είναι η εθνικιστική Λέγκα του Βορρά και τι ελπίδες έχει το νέο κόμμα των «Ελεύθερων και Ίσων», που συγκρότησαν στελέχη από το χώρο της κεντροαριστεράς;
To ρεπορτάζ στην ιταλική πρωτεύουσα δίνει αρκετές απαντήσεις, και βοηθά να κατανοήσουμε κάτω από ποιες συνθήκες οι Ιταλοί θα δώσουν τη δική τους ετυμηγορία.

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ τρία χρόνια μετά.

Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στο στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα.
Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας