Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ τρία χρόνια μετά.

Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στο στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα.

Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

« Ο Τραμπ του Βολτάβα»

Τρεις περίπου δεκαετίες μετά την «βελούδινη επανάσταση» του 1989, η Τσεχία φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τον ιδεαλισμό του Βάτσλαβ Χάβελ, που ήθελε να ιδρύσει ένα «κράτος του πνεύματος».
Σήμερα η Πράγα είναι μια ακμάζουσα πρωτεύουσα, που σφύζει από τουρισμό και οικονομικές δραστηριότητες στον τομέα των υπηρεσιών και της τεχνολογίας, υπερηφανεύεται για το επίπεδο διαβίωσης και τους χαμηλούς δείκτες ανεργίας. Οι Τσέχοι πολιτικοί απέφυγαν μέχρι τώρα να ζητήσουν την ένταξη της πατρίδας τους στην Ευρωζώνη και αντιμετωπίζουν πάντα με κριτήριο τον πραγματισμό, τα οποιαδήποτε βήματα στοχεύουν σε μια μεγαλύτερη «ολοκλήρωση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι και στο προσφυγικό η Τσεχία ταυτίστηκε πλήρως με τις υπόλοιπες χώρες της ομάδας του Βίζεγκραντ, προσπαθώντας να περιορίσει την είσοδο προσφύγων από «μη χριστιανικές χώρες» στο έδαφός της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η χώρα κινείται προς τις επόμενες εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017, με τον πάμπλουτο επιχειρηματία και υπουργό Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις να οδηγεί την κούρσα σε όλες τις δημοσκοπήσεις και να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα. Το «α-πολιτικό» κόμμα ΑΝΟ του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στη χώρα, συγκυβερνά ήδη από το 2013 και όπως όλα δείχνουν μπορεί να κόψει πρώτο το νήμα στην κούρσα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Οι Τσέχοι φαίνεται να εμπιστεύονται την θεωρία «όποιος μπορεί να διοικήσει μια επιχείρηση, είναι ικανός να διοικήσει τη χώρα» και συγχωρούν στον δημοφιλή πολιτικό-επιχειρηματία ακόμα και κάποιες σκοτεινές πλευρές του παρελθόντος του ή τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίον ηγείται της οικονομικής του «αυτοκρατορίας». «Τραμπ του Βολτάβα» τον αποκαλούν εκείνοι που θεωρούν ότι στην καρδιά της Ευρώπης υπάρχει ακόμα μια εστία λαϊκισμού, με απρόβλεπτες προεκτάσεις και συνέπειες για το μέλλον της περιοχής. Ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στην Πράγα για να ρίξουν φως στο φαινόμενο Αντρέι Μπάμπις.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός