Σαν Παραμύθι | Κώστας Φέρρης, Στο δρόμο του ρεμπέτικου

Ρεμπέτικο. Λέξη χωρίς σαφή ετυμολογία. Ως «ρεμπέτικο» περιγράφεται ένα λαϊκό αστικό είδος τραγουδιού, με ρίζες στα δημοτικά και στα μικρασιάτικα.
Πρωτακούστηκε σε φυλακές, σε καπηλειά, σε χαμηλά σπίτια στις εργατικές και τις προσφυγικές συνοικίες.

Ο Γιάννης Τσαρούχης θα έλεγε αργότερα πως «το ρεμπέτικο είναι η ατόφια ελληνική ψυχή».
Η ιδέα της ταινίας «Ρεμπέτικο» γεννήθηκε στην ψυχή και το μυαλό του Κώστα Φέρρη, πολλά χρόνια πριν γίνει σενάριο.
Στην αρχή, ήταν μόνο μια τρελή ιδέα. Η αγάπη έφερε τα υπόλοιπα : το σενάριο και τα χρήματα, την παραγωγή, τους ηθοποιούς, τις υπέροχες μουσικές του Ξαρχάκου, τα αυθεντικά κοστούμια και τα σκηνικά– κάπως, σαν τραγούδι, που του σκαρώνει κάποιος αργά, νότα, νότα, με ένα παλιό μπουζούκι.
Σαν παραμύθι, που φτιάχνεται όσο το διηγείσαι…

Το «Σαν παραμύθι» φωτίζει τους ανθρώπους στο περιθώριο της Μεγάλης Ιστορίας – μικρές, άγνωστες στιγμές, σπάνια πορτρέτα, παρασκήνια από σημαντικά γεγονότα όπως τα αφηγήθηκαν οι πρωταγωνιστές τους.
Η αγαπημένη σειρά ντοκιμαντέρ, επιστρέφει στην ΕΤ2, με έναν νέο κύκλο 13 επεισοδίων, που θα ταξιδέψουν τον τηλεθεατή από την Ήπειρο ως την Κρήτη και από εκεί ως το άπειρο διάστημα. Το παρασκήνιο της πτώσης του «απόρθητου» οχυρού στο Μπιζάνι, η αληθινή ιστορία της «αμαρτωλής» αγίας των φτωχών της Κρήτης, της Μαντάμ Ορτάνς, ζωντανεύουν μέσα από εξαιρετικές αφηγήσεις. Ο Γιώργος Λιάνης θυμάται τη συνάντησή του με τον Nelson Mandela, τον άνθρωπο που ήταν «μια ολόκληρη ήπειρος» και αποκαλύπτει την ιδιαίτερη σχέση του ηγέτη της Ν. Αφρικής με την Ελλάδα. Με τη βοήθεια του Κώστα Φέρρη, το «Σαν Παραμύθι» θυμάται το «Ρεμπέτικο», και αναπλάθει την ιστορία της γέννησης μιας εμβληματικής ταινίας.
Στα νέα της επεισόδια, η εκπομπή αφουγκράζεται τον αρχαιότερο ήχο- λυγμό της ελληνικής λαϊκής παράδοσης: το ηπειρώτικο μοιρολόι. Κι αλλού, αναζητεί στον ουρανό αστέρια που καίγονται – και βρίσκει τον μοναδικό μετεωρίτη, ελληνικής καταγωγής, ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών!

Ιστορίες αληθινές, ειπωμένες υπέροχα, «Σαν Παραμύθι». Αφήστε το νήμα, να ξετυλιχθεί…

Σκηνοθεσία: Νίκος Παπαθανασίου
Έρευνα: Τίνα Σιδέρη
Κείμενα: Κάλλια Καστάνη
Εκτέλεση Παραγωγής: RGB Studios