Σαν Παραμύθι | Γιάννενα 1912,1913

«Γιάννενα, πρώτα στ’ άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα».
Από τον 14ο ως τον 19ο αιώνα, τα Γιάννενα ήταν το ζωντανό, παλλόμενο κέντρο των Βαλκανίων- οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο των Πρώτων Βαλκανικών πολέμων, η κατάληψη του Ιωαννίνων από τους Έλληνες, ήταν μια ανάγκη επιτακτική – και για λόγους γοήτρου, αλλά και για λόγους διπλωματικούς.
Το «Σαν Παραμύθι» αφηγείται την συναρπαστική ιστορία της πτώσης του «απόρθητου» οχυρού του Μπιζανίου – και τον ρόλο του άγνωστου ήρωα Νικολάκη Εφέντη.

Το «Σαν παραμύθι» φωτίζει τους ανθρώπους στο περιθώριο της Μεγάλης Ιστορίας – μικρές, άγνωστες στιγμές, σπάνια πορτρέτα, παρασκήνια από σημαντικά γεγονότα όπως τα αφηγήθηκαν οι πρωταγωνιστές τους.
Η αγαπημένη σειρά ντοκιμαντέρ, επιστρέφει στην ΕΤ2, με έναν νέο κύκλο 13 επεισοδίων, που θα ταξιδέψουν τον τηλεθεατή από την Ήπειρο ως την Κρήτη και από εκεί ως το άπειρο διάστημα. Το παρασκήνιο της πτώσης του «απόρθητου» οχυρού στο Μπιζάνι, η αληθινή ιστορία της «αμαρτωλής» αγίας των φτωχών της Κρήτης, της Μαντάμ Ορτάνς, ζωντανεύουν μέσα από εξαιρετικές αφηγήσεις. Ο Γιώργος Λιάνης θυμάται τη συνάντησή του με τον Nelson Mandela, τον άνθρωπο που ήταν «μια ολόκληρη ήπειρος» και αποκαλύπτει την ιδιαίτερη σχέση του ηγέτη της Ν. Αφρικής με την Ελλάδα. Με τη βοήθεια του Κώστα Φέρρη, το «Σαν Παραμύθι» θυμάται το «Ρεμπέτικο», και αναπλάθει την ιστορία της γέννησης μιας εμβληματικής ταινίας.
Στα νέα της επεισόδια, η εκπομπή αφουγκράζεται τον αρχαιότερο ήχο- λυγμό της ελληνικής λαϊκής παράδοσης: το ηπειρώτικο μοιρολόι. Κι αλλού, αναζητεί στον ουρανό αστέρια που καίγονται – και βρίσκει τον μοναδικό μετεωρίτη, ελληνικής καταγωγής, ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών!

Ιστορίες αληθινές, ειπωμένες υπέροχα, «Σαν Παραμύθι». Αφήστε το νήμα, να ξετυλιχθεί…

Σκηνοθεσία: Νίκος Παπαθανασίου
Έρευνα: Τίνα Σιδέρη
Κείμενα: Κάλλια Καστάνη
Εκτέλεση Παραγωγής: RGB Studios