Οίνος ο αγαπητός | Ξινό Νερό – Σιάτιστα – Βελβεντό

Ο «Οίνος ο αγαπητός» και ο οινολόγος δόκτωρ Δημήτρης Χατζηνικολάου συνεχίζουν το ταξίδι στη Δυτική Μακεδονία. Πρώτη στάση το Ξινό Νερό Φλώρινας, μέρος της ζώνης ΠΟΠ Αμύνταιο. Εδώ εκτός από κρασί παράγεται και το διάσημο φυσικό μεταλλικό νερό «Ξινό Νερό». Στο κτήμα Δημόπουλου, ο Παναγιώτης Δημόπουλος μας μιλά για τους αμπελώνες και το οινοποιείο του. Παρέα και με την οινολόγος του κτήματος Κάτια Μπέλη δοκιμάζουμε τα κρασιά τους και συζητάμε γι’ αυτά, για τα μελλοντικά τους σχέδια και φυσικά για το ξινόμαυρο και την ιδιαιτερότητά του στην ζώνη του Αμυνταίου. Το ταξίδι συνεχίζεται στην Κοζάνη, στην αρχοντική Σιάτιστα. Περπατάμε στα σοκάκια της και επισκεπτόμαστε το παραδοσιακό οινοποιείο «Δύο Φίλοι». Η Γεωργία Γκουτζιαμάνη μας μιλά για την μακρά ιστορία της οικογένειας της στην αμπελουργία και την οινοποίηση και μας ξεναγεί στο 180 χρόνων κελάρι του «Ταπνού». Ο σύζυγός της Γιάννης Πολύζος μας εξηγεί τη διαδικασία παραγωγής του παραδοσιακού γλυκού κρασιού της Σιάτιστας, του Ηλιάτικου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο γλυκό λιαστό κρασί που τα σταφύλια στεγνώνουν στη σκιά! Δοκιμάζουμε τα κρασιά τους από διεθνείς και τοπικές ποικιλίες και μας προτείνουν τοπικά εδέσματα που δένουν ιδανικά με τους οίνους τους. Τελευταία στάση το γραφικό Βελβεντό. Στο Κτήμα Βογιατζή, δίπλα στη λίμνη Πολυφύτου, ο οινολόγος Γιάννης Βογιατζής μας μιλά για τη σχέση της οικογένειάς του με το κρασί που ξεκινά από τις αρχές του 20ου αιώνα, για την απόφασή του να ανασυστήσει τον οικογενειακό αμπελώνα και να δημιουργήσει το οινοποιείο με στόχο την ανάδειξη της τοπικής παράδοσης. Δοκιμάζουμε τα κρασιά τους παρέα και με τον αδερφό του Νίκο Βογιατζή, συζητώντας για τη φιλοσοφία τους στην οινοποίηση, τις εμπνευσμένες ετικέτες τους, τα μονοποικιλιακά κρασιά, τα blend και φυσικά για τον τσαπουρνάκο, έναν κλώνο του cabernet franc που βρέθηκε μέσα στ’ αμπέλια τους και τον αναβίωσαν.

Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.
Η εκπομπή «Οίνος ο αγαπητός», μας ταξιδεύει στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.
Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου, ταξιδεύουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Από τη Νεμέα μέχρι τη Δράμα και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νάουσα, επισκεπτόμαστε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, δοκιμάζουμε μεθυστικά κρασιά -λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα- και συνομιλούμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ -παρουσίαση/αρχισυνταξία
ΑΛΕΞΗΣ ΣΚΟΥΛΙΔΗΣ -σκηνοθεσία/μοντάζ
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΟΛΑΡΟΥ -σενάριο
ΗΛΙΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΑΚΑΤΟΣ -παραγωγοί
ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ – Δ/ση παραγωγής
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΠΟΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΑΒΒΑΡΗΣ – Διευθ.φωτογραφίας :
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΠΟΤΟΝΑΚΗΣ – ηχολήπτης
ΣΟΦΙΑ ΓΟΥΛΙΟΥ -μακιγιέζ
Παρουσίαση: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ