SELECT EPISODES:

Κλεινόν Άστυ | Κουζίνες του κόσμου

Στην πλατεία Βάθη, τα φαλάφελ είναι τραγανά κι αέρινα σαν του Καΐρου και της Βηρυτού. Αχνιστές σούπες Pho, με noodles από ρυζάλευρο, γαρίδες και λεμονόχορτο, μετατρέπουν την Πραξιτέλους σε στενό της Σαϊγκόν.
Βουνά από ψητό ρύζι με αρνάκι, καρότα και σταφίδες στο τραπέζι της Καμπούλ, γωνία Αχαρνών και Χέυδεν. Και ένα αρωματικό μείγμα φρεσκοκαβουρντισμένου καφέ και κάρδαμου φέρνει το αεράκι της Αντίς Αμπέμπα στην Κυψέλη. Στην Αθήνα της δεκαετίας του 2020, μπορείς να γευτείς κυριολεκτικά τα πάντα σαν να είσαι παντού!

Κι όμως τα έθνικ εστιατόρια ήταν κάποτε ανύπαρκτα στο Κλεινόν μας Άστυ. Χρειάστηκαν κάπου 20 με 25 χρόνια, η έλευση ενός αξιόλογου πλήθους μεταναστών και οι παγκοσμιοποιημένες γαστρονομικές τάσεις της αγοράς για να δημιουργηθεί η πλούσια σκηνή έθνικ εστιατορίων που απολαμβάνει κανείς σήμερα στην πρωτεύουσα. Αλλά τι ακριβώς είναι έθνικ; Χμ, ας τσιμπολογήσουμε ένα αυθεντικό ανατολίτικο κεμπάπ κι ας ανοίξουμε μια ορίτζιναλ τσέχικη μπίρα, όσο το κουβεντιάζουμε.

Στο επεισόδιο «Κουζίνες του κόσμου» το ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ κάνει το …γύρο του κόσμου σε 50 λεπτά, με διαβατήριο της γεύση. Κάθε μπουκιά και ένα ταξίδι σε χώρες μακρινές, λιγότερο ή περισσότερο μυστηριώδεις, με σημείο εκκίνησης την Αθήνα. Κάθε πλάνο και μια έκρηξη γεύσεων και ανθρώπινων ιστοριών. Ιδιοκτήτες, εργαζόμενοι και μάγειρες εστιατορίων και «στριτφουντάδικων» απ’ την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη εξιστορούν στην κάμερα πώς έφυγαν απ’ τις πατρίδες τους και πώς έφτασαν ως εδώ, φέρνοντας στις βαλίτσες τους την ιδιαίτερη κουλτούρα τους, τα έθιμα και τις παραδοσιακές συνταγές τους, στοιχεία με τα οποία πλουτίζουν τελικά το γαστρονομικό χάρτη της πόλης μας.

Σεφ και κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, δημοσιογράφοι γεύσης και travel & food editors καταθέτουν τη γνώμη τους για το νέο γευστικό τοπίο του άστεως, σε ένα επεισόδιο… να γλείφεις και τα δάχτυλά σου, που αποκαλύπτει ακόμη και πώς κρατιούνται τα τσόπστικς με τον πιο σοφιστικέ τρόπο, δεξιότητα που αναμφίβολα θα χρειαστεί όταν «το αθηναϊκό downtown θα έχει γίνει το νέο Σόχο».
Σε 4-5 χρόνια δηλαδή.

Συνοδοιπόροι στην εξερεύνηση των κουζινών του κόσμου είναι με αλφαβητική σειρά οι:
Φώτης Βαλλάτος (Ταξιδιωτικός Δημοσιογράφος), Βασίλης Καλλίδης (Μάγειρας ), Αλέξανδρος Λαϊάκης (Manager εστιατορίου «Madame Phú Man Chú»), Νικολέτα Μακρυωνίτου (Δημοσιογράφος), Νικόλ Μαρίνου (Τεχνικός Μαγειρικής / Σεφ), Κατερίνα Μελισσινού (Κοινωνική Ανθρωπολόγος), Νίκος Σουγιουλτζής (Εστιατόριο «Bohemia»), Χριστίνα Τσαμουρά (Δημοσιογράφος), Ηλίας Φουντούλης (Food Editor), Elizabeth (Εστιατόριο «Lalibela»), Ibrahim Elabd (Εστιατόριο «Falafel Al Sharq»), Vu Dinh Hung (Σεφ – Ιδιοκτήτης εστιατορίου «Madame Phú Man Chú»), Murat Korkut (Ιδιοκτήτης εστιατορίου «Leylim Ley»), Luc Lejeune (Ιδιοκτήτης «Madame Phú Man Chú»), Meserat (Εστιατόριο «Lalibela»), Mushtaq Mohammad (Εργαζόμενος εστιατορίου «Kabul»), Sara (Εστιατόριο «Lalibela»), Shafiq Khan Mohammad (Εργαζόμενος εστιατορίου «Kabul»), Tsehay Taddase (Εστιατόριο «Lalibela»), Kamil Yildiz (Μάγειρας εστιατορίου «Leylim Ley»)

Σενάριο–Σκηνοθεσία: Μαρίνα Δανέζη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης – GSC
Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος
Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης
Μίξη Ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης
Σύνταξη: Χριστίνα Τσαμουρά – Δώρα Χονδροπούλου
Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Νάσα Χατζή
Οργάνωση Παραγωγής: Ήρα Μαγαλιού
Μουσική Τίτλων: Φοίβος Δεληβοριάς
Τίτλοι αρχής-Γραφικά: Αφροδίτη Μπιτζούνη
Εκτελεστής Παραγωγός: Δανέζη Ευαγγέλου Μαρίνα για την Laika Productions
Μια παραγωγή της ΕΡΤ ΑΕ