Ιστορίες Μόδας | Επιδείξεις μόδας

Οι επιδείξεις μόδας στην Ελλάδα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα ντεφιλέ του εξωτερικού.
Ή μήπως έχουν;
Εδώ και δεκαετίες, οι σχεδιαστές οραματίζονται φιλόδοξα σόου σε κεντρικά ξενοδοχεία, gallery, μουσεία, αλλά και στα ίδια τους τα ατελιέ, προκειμένου να αφηγηθούν πρωτότυπες ιστορίες μόδας με αρχή μέση και τέλος, σενάριο, σκηνοθεσία, και λαμπερή πρώτη σειρά.

Η φωνή του αφηγητή, μας παραπέμπει σε άλλες εποχές, σε μία πιο προσωπική σχέση πελάτισσας και δημιουργού.

Σήμερα, οι επιδείξεις γίνονται παγκόσμια με ταυτόχρονη αναμετάδοση για να μπορεί κάνει ο καθένας να γίνει πρωταγωνιστής της στιγμής.

Τι χρειάζεται για να στηθεί μία ολοκληρωμένη ιστορία μόδας στην πασαρέλα;

Καλοκουρδισμένα μοντέλα, έμπειροι μακιγιέρ, συνεργάσιμοι κομμωτές, ένας στρατός από μοδίστρες και φίλους ή γνωστούς του σχεδιαστή που έχουν να προσθέσουν κάτι έστω και την τελευταία στιγμή.

Και φυσικά, χορηγοί.

Γιατί ένα σόου, όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι, απαιτεί χρήματα. Η μουσική, το soundtrack, o βηματισμός των μοντέλων, ο ρυθμός, η σκηνοθεσία του σχεδιαστή, συμβάλλουν σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα που θα μεταφραστεί αργότερα σε πωλήσεις και χειροκρότημα.

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στην ΕΡΤ «Ιστορίες μόδας», όπως καταγράφονται σε αρκετά χιλιόμετρα πάνω σε τακούνια ή πλατφόρμες, με αρκετά κρύσταλλα και παγιέτες, νυφικά αλλά και πρετ-α-πορτέ.

Η Μάρα Δαρμουσλή θυμάται την πρώτη επίδειξη μόδας και τις πρώτες συμβουλές που άκουσε από μία φίλη της μοντέλο.

Ο Σωτήρης Γεωργίου θυμάται ένα ταξίδι στην Πορτογαλία και κάτι μαύρες τουλίπες που στάθηκαν η αφορμή για το Black Flower και την γέννηση της πρώτης του συλλογής.

Η Σήλια Δραγούνη θα πρέπει να γυρίσει αρκετά χρόνια πίσω για να μας μεταφέρει εικόνες από το ατελιέ της Sonia Rykiel που βρέθηκε σαν 19χρονο κορίτσι ενώ η ιδανική επίδειξη μόδας για την ίδια θα ήταν ένα πάρτι, σαν τον μυστικό δείπνο.

Ο Βλάσσης Χολέβας έφτασε ακόμη και στη Νέα Υόρκη για να αφηγηθεί τη δική του ιστορία μόδας με κάτι από Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η Χαρά Λεμπέση έπαιξε με το λευκό για να δώσει τη δική της ταυτότητα.

Και επειδή επιδείξεις μόδας δε γίνονται χωρίς το κατάλληλο μακιγιάζ που πολλές φορές είναι και ρόλος ο Φρέντυ Καλομπράτσος αισθάνεται πλέον ελεύθερος να πειραματιστεί σαν καλλιτέχνης στα πρόσωπα των μοντέλων. Ιστορίες μόδας από την πρώτη σειρά..

Καλλιτεχνική διεύθυνση – Άννα Παπανικόλα
Σκηνοθεσία – Λεωνίδας Πανονίδης
Οργάνωση παραγωγής – Γκρατσιέλλα Κανέλλου
Αρχισυνταξία – Σάντυ Τσαντάκη
Αφήγηση – Γιώργος Κοτανίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας – Ευθύμης Θεοδόσης
Διεύθυνση παραγωγής – Ηλίας Σαραντάκης
Δημοσιογραφική έρευνα – Μαρία Θανοπούλου
Δημοσιογραφική επιμέλεια – Μαργαρίτα Αργυροπούλου
Μουσική επιμέλεια – Filmosophy
Εικονοληψία – Μάριος Πουγκακιώτης
Ηχοληψία – Τάσος Γκίκας
Motion Graphics – Βαγγέλης Σιγάλας
Μοντάζ – Χάρης Κατσουλιέρης, Δημήτρης Τσιώκος
Εκτέλεση παραγωγής – FOSS ON AIR.