Ιστορίες Μόδας | Αρχαιοελληνική μόδα

Αρχαία Ελλάδα – αθάνατο ελληνικό και Όλυμπιακό πνεύμα. Παρθενώνας, Αρχαία Ολυμπία και Κνωσός revisited. Kαρυάτιδες, θεά Αθηνά, μητέρες, νύμφες και ερωμένες. Ο χρυσός αιώνας του Περικλή, της τέχνης και της φιλοσοφίας. Όλα τα κλισέ του παρελθόντος που τόσο μας βολεύουν και μας εξυπηρετούν, αλλά κυρίως τόσο πολύ αγαπάμε, μεταφράζονται στο σήμερα. Για να γίνουν διαχρονικές τάσεις, ρούχα που η μαμά τα κρατά για την κόρη και η εγγονή τα βρήκε από τη γιαγιά.
Ποια είναι λοιπόν η Ελλάδα που βλέπουν σήμερα και εμπνέονται οι Γάλλοι, οι Αμερικάνοι, οι Ιάπωνες; Αλλά και Έλληνες σχεδιαστές που τολμούν και καταφέρνουν το ακατόρθωτο στο εξωτερικό; Πώς ακριβώς μοιάζει η Ελλάδα που θα θέλαμε να έχουμε, που σίγουρα έχουμε, αλλά το έχουμε ξεχάσει ακόμη κι εμείς οι ίδιοι; Τι αναγνωρίζουν οι ξένοι σχεδιαστές ως έμπνευση από την αρχαία Ελλάδα;
Μόδα με ελληνικό περιτύλιγμα και περιεχόμενο. Φαίνεσθαι και ουσία “από την Ελλάδα με αγάπη”. Μόδα με “γνώθι σαυτόν” αλλά και σε φιλοσοφική αναζήτηση εδώ και αιώνες. Για να βρει, να αγαπήσει, να τιμήσει την καταγωγή της. Και επειδή “Πενία τέχνας κατεργάζεται”, να την επαναπροσδιορίσει και μέσα από αυτήν να επαναπροσδιοριστεί ακόμη και εν μέσω κρίσης. Σε χαλεπούς καιρούς που όμως προάγουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, το ελληνικό δαιμόνιο. Με ατελιέ που αντέχουν παρά τους κραδασμούς, που συνεχίζουν να τιμούν μια πηγαία παράδοση που δεν γίνεται να αγνοηθεί.
Πτυχώσεις, ντραπέ, χιτώνες, αγάλματα που ζωντανεύουν, μυθικές εικόνες, γίνονται έστω και αργά, Ιστορία Μόδας. Γραμμές, μοτίβα, φόρμες και σχέδια με αρμονία και δωρική απλότητα. Εξιστορήσεις μέσα από κοσμήματα, σανδάλια, καθημερινά ρούχα. Μπορεί ο κόσμος να ανακυκλώνει ιδέες, αξίες, παλιά και καινούργια, όμως η Ελλάδα μπορεί και εξιστορεί αέναα επίκαιρες ιστορίες μόδας. Ώστε τα έντονα στοιχεία ελληνικότητας που σεβόμαστε και τιμούμε, να ταξιδεύουν τον κόσμο όχι πλέον ως χιλιοειδωμένο, κουρασμένο φολκλόρ.
Ο Γιώργος Παπαλέξης, συνεχιστής της παράδοσης του οίκου Ζολώτα που πλέον μετράει 120 χρόνια, μιλάει με πάθος για το χθες. Αναζητά τρόπους να δημιουργηθούν κουτύρ ιστορίες μόδας φτιαγμένες από χρυσάφι και ελληνικές τεχνικές δεκαετιών, μπορεί και αιώνων.
Η Σοφία Κοκοσαλάκη εμπνέεται με ειλικρίνεια και πάθος. Δημιουργεί, καθώς πειραματίζεται, καινούργιες τεχνικές, καθώς προτιμά να παρουσιάζει μια διαφορετική ματιά στην κληρονομιά του χθες. Καθόλου δήθεν. Απόλυτα ελληνική, απόλυτα δημοκρατική και ανοιχτή σε όλους. Ακόμη και στους πολλούς και πολύ διάσημους που αγαπούν τις δημιουργίες της και παραμένουν πιστοί πελάτες στο bespoke πλέον ατελιέ της στο Λονδίνο.
Η Χριστίνα Μαρτίνη, έχοντας μαθητεύσει δίπλα στους καλύτερους, διαπίστωσε εγκαίρως, ότι τα αρχαιοελληνικά σανδάλια δεν υπήρχαν στα πολυκαταστήματα των μεγαλουπόλεων του κόσμου. Κάπως έτσι γεννήθηκαν η Ικαρία, η Μήδεια, ο Δεσμός… Το brand με τα ιπτάμενα σανδάλια που όταν τα φοράς, πετάς από χαρά, υπερηφάνεια και στιλ!
Η Ιωάννα Παπαντωνίου, η «ψυχή» του Πελοπονησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, ονειρεύεται τη μέρα που θα δημιουργηθεί το Ινστιτούτο Μόδας. Με συλλογές Ελλήνων σχεδιαστών από το τότε και το τώρα. Με πτυχώσεις, με τον μεγαλοπρεπή ντουλαμά, με χιτώνες… Με όλα αυτά που σκέφτεται καθημερινά όταν ξεκουράζεται.
Ο Νίκος Παπαδάκης, μοντέλο, ηθοποιός, παρουσιαστής, με σώμα που θυμίζει Ελληνικό άγαλμα, θυμάται φωτογραφήσεις σε αρχαιοελληνικούς χώρους. Αλλά και την ατμόσφαιρα στην Αυστραλία όταν τον 1994 αναδείχθηκε ως ο ωραιότερος άντρας – μοντέλο στον κόσμο.
Ο Νίκος Αποστολόπουλος δημιούργησε ένα διεθνές brand name αναγνωρίσιμο στο εξωτερικό. Με λαμπερές συνεργασίες και ακόμη πιο λαμπερό πελατολόγιο. Θέλησε να φτιάξει εικόνες μόδας σαν γλυπτά, με έμφαση στο παρελθόν. Για να ξυπνήσει, όπως λέει, τους Θεούς του Ολύμπου…
Η Μάγια Τσόκλη, σαν σύγχρονη ταξιδευτής και πολίτης του κόσμου, έχει εμπνευστεί από την αρχαία παράδοση. Μέχρι που η αβάσταχτη ελαφρότητα της μόδας έπαψε να την συγκινεί. Τα ρούχα της έχουν αφηγηθεί αέρινες ιστορίες που χορεύουν, εικόνες που αφήνουν πίσω την ανάμνησή τους, καθώς στρίβουν στη γωνία και χάνονται στο χρόνο.
Η Αναστασία Περράκη είναι μοντέλο και μούσα. Δουλεύει πλέον κυρίως στην Ελλάδα, εδώ που με τα χρόνια ο κόσμος της μόδας έχει γίνει μια οικογένεια. Κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν λουσμένη στο ελληνικό φως, φορώντας τα φορέματα που η Μάγια Τσόκλη έβγαλε από το χρονοντούλαπο της δημιουργίας.

Παρθενώνας, μωσαϊκά και ελληνικά αγγεία. Καραβάκια, κύματα και κυκλαδίτικα εδώλια. Γλυπτά που γίνονται μόδα, ελληνικό φως, δωρική λιτότητα και το γαλάζιο του Αιγαίου όλα σε ένα ντραπέ φόρεμα, ένα αρχαιοελληνικό σανδάλι, ένα πολύχρωμο μαντίλι για το λαιμό.

Κάπως έτσι ξεκινάει το παραμύθι της ελληνικής μόδας. Σαν ανάγκη για παραγωγή στάτους made in Greece ως κοινωνικό αλλά και καταναλωτικό φαινόμενο. Χρώματα και υφές, διακοσμητικά στοιχεία και χειροποίητες λεπτομέρειες. Όλα σύμβολα αρχαιοελληνικού πολιτισμού, αλλά και σύγχρονου. Δημιουργίες που εμπνέονται ίσως από το ελληνικό χθες και προχωρούν με δυναμισμό σε ένα παγκοσμιοποιημένο μέλλον.

Οι Ιστορίες Μόδας αφηγούνται ιστορίες από το παρελθόν, καταγράφουν το παρόν και μιλούν για το αύριο της ελληνικής μόδας. Στήνουν μια πασαρέλα και καλούν επάνω σχεδιαστές, φωτογράφους, εκδότες, δημοσιογράφους, στιλίστες, μοντέλα, μακιγιέρ, κομμωτές, δημιουργούς κοσμημάτων και αξεσουάρ. Όλους εκείνους τους ανθρώπους της έμπνευσης και της δημιουργίας που έκαναν και κάνουν την καρδιά της ελληνικής μόδας να χτυπά άλλοτε δυνατά και άλλοτε σθεναρά. Στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πάντοτε όμως με εκρήξεις δημιουργικότητας, επιμονής, αγάπης και συχνά εμμονής για την τέχνη τους.

Ναι, η μόδα μιλάει ελληνικά. Και έχει πολλά να πει και να δείξει. Οι Ιστορίες Μόδας μπήκαν στα ατελιέ, άγγιξαν υφάσματα, άκουσαν τις ραπτομηχανές να δουλεύουν, παρακολούθησαν πρόβες, φωτογραφήσεις και επιδείξεις. Άκουσαν τα όνειρα αλλά και τα παράπονα των δημιουργών. Μίλησαν με ανθρώπους που ξεχωρίζουν για το στυλ τους, με ανθρώπους που έχουν αφιερωθεί στην ιστορία της ελληνικής μόδας, ακολούθησαν τάσεις, ανέλυσαν φόρμες, χρώματα και μοτίβα.

Κάθε μία από τις 12 εκπομπές είναι αφιερωμένη σε μια τάση της μόδας, σε ένα στιλ. Και μέσα από πολύχρωμες εικόνες, ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό, υπέροχα ρούχα και την αφήγηση του Γιώργου Κοτανίδη, οι πρωταγωνιστές του κάθε επεισοδίου δίνουν το στίγμα τους.

Ενδεικτικά, στις Ιστορίες Μόδας εμφανίζονται μεταξύ άλλων οι: Γιάννης Τσεκλένης, Έλενα Κουντουρά, Λουκία, Βασίλης Ζούλιας, Γιώργος Ελευθεριάδης, Ορσαλία Παρθένη, Ντίμης Κρίτσας, Κωνσταντίνος Τζούμας, Τάσος Βρετός, Άρης Τερζόπουλος, Έλις Κις, Κώστας Κουτάγιαρ, Τάμτα, Λάκης Γαβαλάς, Ιωάννα Λαλαούνη, Βαγγέλης Κύρης, Νικόλας Γεωργίου, Γιάννης Σεργάκης, Μι-Ρο, Ιωάννα Παπαντωνίου, Λάσκαρης Βαλαβάνης, Μάκης Τσέλιος, Δάφνη Βαλέντε, Χάρης & Άγγελος, Αχιλλέας Χαρίτος.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Πανονίδης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Άννα Παπανικόλα
Αρχισυνταξία: Σάντυ Τσαντάκη
Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Μαρία Παμπουκίδη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ευθύμης Θεοδόσης
Επιμέλεια Ήχου: Απόστολος Ντασκαγιάννης
Αφήγηση: Γιώργος Κοτανίδης
Μοντάζ: Δημήτρης Τσιώκος
Οργάνωση Παραγωγής: Βασίλης Κοτρωνάρος
Παραγωγή: Foss On Air