SELECT EPISODES:
Ιστορίες Μόδας | Όταν η μόδα συναντά την τέχνη

Στις μέρες μας, για άλλη μια φορά η τέχνη συναντά τη μόδα και τα δύο πεδία ανοίγουν κανάλια δημιουργικής επικοινωνίας μεταξύ τους.

Στις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που συμβαίνουν σε όλα τα μέρη του πλανήτη κυκλοφορεί ένα εξειδικευμένο πλήθος που μιλά, βλέπει, προβάλλει και αγοράζει τέχνη. Αυτό το πλήθος έχει αναπτύξει και μία άλλη δραστηριότητα: ασχολείται και με τη μόδα. Τα πιο ιδιαίτερα ντυσίματα, εντυπωσιακά αξεσουάρ, περίεργα χτενίσματα συνοδεύουν τους τίτλους των εκθέσεων που θεωρούνται οι πιο σημαντικές στην αγορά της τέχνης.

Σε αυτό το επεισόδιο «Όταν η μόδα συναντά την τέχνη», σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες, θεωρητικοί και σχεδιαστές μόδας ανακαλύπτουν τις διαφορές αλλά και τις κοινές τους αγάπες και εξηγούν στην Κάτια Ζυγούλη πως μόδα και τέχνη εκπορεύονται από ένα κοινό πάθος για την καταγραφή του παρόντος και τα ίχνη που αυτό αφήνει πάνω στο σώμα. Ανάμεσα στους καλεσμένους της εκπομπής εμφανίζονται:

Η υπεύθυνη συντονισμού του deste fashion collection Αλεξία Αντσακλή και μιλά για το πρότζεκτ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, το οποίο ερευνά τα όρια ανάμεσα στην τέχνη και τον κόσμο της μόδας με μια συλλεκτική διαδικασία.

Η ιστορικός τέχνης Νάντια Αργυροπούλου αναλύει το φαινόμενο της μόδας μέσα από τη σχέση του χρόνου, την τέχνη και τις δημιουργικές διαδικασίες απόλαυσης όλων όσων ασχολούνται με αυτά.

Ο υπεύθυνος οπτικός πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση και καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας Poka Yio εξηγεί τις διασυνδέσεις της σύγχρονης τέχνης και της μόδας με νέα επιστημονικά πεδία.

Η εικαστικός Ειρήνη Καραγιαννοπούλου μας συμπαρασύρει στο σύμπαν των ζωγραφικών παρεμβάσεων της σε γυναικεία περιοδικά μόδας.

Ο designer Δημήτρης Ντάσσιος δηλώνει το ενδιαφέρον του να ανατρέχει στην ελληνική παράδοση για τη δημιουργία των σύγχρονων συλλογών του.

Το σχεδιαστικό ντουέτο 2 plus one equals 2 παρουσιάζει τη συνεργασία του με την εικαστικό Μαριάννα Ιγνατάκη για τη δημιουργία της συλλογής τους με έμπνευση την Όπερα του Πεκίνου.

Η Κάτια Ζυγούλη συναντά τους δικούς του ανθρώπους, που μιλούν για πρώτη φορά σε τηλεοπτική κάμερα για τον Μηνά, όπως τον γνώρισαν και τον έζησαν. Για την οικογενειακή ζωή του μιλά η σύζυγός του, Τζίνα Μαργαριτοπούλου και τα παιδιά του, Προμηθέας και Αρίων Σπυρίδης. Για τον στενό τους φίλο και συνεργάτη μιλούν ο φωτογράφος Κώστας Κουτάγιαρ, ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου και ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Βασίλης Κοντόπουλος, ενώ το δικό του μήνυμα για τον Μηνά στέλνει από τις ΗΠΑ και ο Γιαπωνέζος σεφ και ιδρυτής των εστιατορίων Nobu, Nobuyuki «Nobu» Matsuhisa.

Η Κάτια Ζυγούλη συναντά τους πρωταγωνιστές του χώρου και μαζί τους ανιχνεύει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα παράγει και εξάγει ιδέες και σχέδια, με στιλ και άποψη. Διάσημοι Έλληνες σχεδιαστές μόδας, αξεσουάρ και κοσμημάτων, μακιγιέρ, φωτογράφοι, κομμωτές, δημοσιογράφοι και μοντέλα, μας ταξιδεύουν στον χρόνο, τα χρώματα, τα υφάσματα, τα πατρόν, τις υφές, τα κουρέματα, το μακιγιάζ… σε όλα αυτά που ορίζουν διαχρονικά τις τάσεις της μόδας.

Στη διάρκεια των 20 επεισοδίων της εκπομπής, επιχειρούν να δώσουν απάντηση σε ερωτήματα αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας σε σχέση με τις τάσεις της μόδας, τις αλλαγές που έχει υποστεί ο χώρος τα τελευταία χρόνια, τη θέση των Ελληνικών brands στη παγκόσμια σκηνή, την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την αέναη διαμάχη τους με τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας, τις προκλήσεις βιωσιμότητας που καλείται να αντιμετωπίσει η μόδα και πολλά ακόμη.

Μέσα από τις διηγήσεις τους, οι άνθρωποι της μόδας θυμούνται, συγκρίνουν, καινοτομούν και υπογράφουν κάθε φορά τις δημιουργίες τους στην παγκόσμια πασαρέλα, με ελληνική αυτοπεποίθηση και ταλέντο.
Ποιο είναι τελικά το αποτύπωμα της μικρής Ελλάδας, με το μεγάλο όνομα στον παγκόσμιο χώρο της μόδας;
Συντονιστείτε στην ΕΡΤ1 για να το ανακαλύψετε, παρέα με την Κάτια Ζυγούλη!

Παρουσίαση – αφήγηση: Κάτια Ζυγούλη
Ιδέα – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Άννα Παπανικόλα
Αρχισυνταξία: Έφη Φαλίδα
Σύνταξη: Βιβή Μωραΐτου
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Πανονίδης
Δ/νση φωτογραφίας: Ευθύμης Θεοδόσης
Δ/νση παραγωγής: Γιώργος Κολλάρος
Παραγωγή: Μάριαμ Κάσεμ, Filmiki Productions