Ιστορίες Μόδας | Χρυσή μόδα

«Δεν υπάρχει πιο ερωτική απόχρωση στην παλέτα της μόδας από τη χρυσή», έλεγε μετά την επίδειξη του ο Valentino.
Υπήρξε άραγε χρυσή εποχή για την ελληνική μόδα; Ο καθένας θα δώσει τη δική του απάντηση, βιωματική, γι’ αυτό και αληθινή. Για κάποιον μπορεί να ήταν η δεκαετία του ’70, για άλλον το ’80 και για τους πιο απαιτητικούς, η εποχή του 2004, λίγο πριν και λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Κι αν τελικά είναι σήμερα; Με ελληνικά κοσμήματα που ταξιδεύουν παντού, και brands που συνδέουν έστω κι αργά, ελληνικότητα και εξωστρέφεια;
Στον κόσμο του φαίνεσθαι το περιτύλιγμα είναι το παν. Αρώματα βαφτίζονται Gold για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, προσκλήσεις επιδείξεων τυπώνονται με… φύλλα χρυσού. Ακόμη και στην ομορφιά βρίσκουμε κρέμες, κραγιόν και σκιές 24 καρατίων. Υγρός χρυσός στο δέρμα, στα χείλη, στα βλέφαρα.
Ευτυχώς που στην Ελλάδα έχουμε παράδοση στην ελληνική χρυσοχοΐα. Χρυσά δαχτυλίδια, περιβραχιόνια, περιδέραια, βρίσκουν τη θέση τους σε απρόσιτες προθήκες στα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Από το Βρετανικό Μουσείο στο Ερμιτάζ και από εκεί στο Μουσείο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης. Όμως και η Βουκουρεστίου είναι χρυσή. Και η Σταδίου. Και η Πανεπιστημίου…
Και όσοι εξακολουθούν να κατηγορούν τη μόδα για επανάληψη, ανακύκλωση, παρελθοντολαγνεία, καλό θα είναι να γνωρίζουν πως η επιστροφή στο χθες, δεν είναι πισωγύρισμα αλλά τρόπος ζωής. Αρκεί να πατάει γερά και να ξέρει να αποκωδικοποιήσει σύμβολα μιας άλλης εποχής. Ιστορίες από χρυσάφι.

Η Σοφία Κοκοσαλάκη δικαιούται όσο λίγοι να μιλάει για τη χρυσή Ελλάδα, την Ελλάδα που μας κάνει εθνικά υπερήφανους εντός και εκτός συνόρων. Πόσο μάλλον που σε συνέχεια της χρυσής της καριέρας, έχει αποφασίσει να αφιερωθεί στο κόσμημα. Ένα νέο ταξίδι δημιουργίας με χρυσές αντανακλάσεις Ελλάδας.
Και ο Γιάννης Τσεκλένης; Παραμένει ο χρυσός ολυμπιονίκης της ελληνικής μόδας. Έχει κόψει κόκκινες κορδέλες, έχει συλλέξει χρυσά μετάλλια, έχει ανέβει στο βάθρο, στην κορυφή…
Η Ιωάννα Λαλαούνη μιλάει για το ελληνικό κόσμημα με πάθος, αφού μεγάλωσε με τον καλύτερο δάσκαλο, τον Ηλία Λαλαούνη. Και είναι η ιδανική ξεναγός και πρέσβειρα για τη χρυσή ιστορία του ελληνικού κοσμήματος και το Μουσείο Λαλαούνη.
H Έλενα Κουντουρά είναι το δικό μας top model, το χρυσό κορίτσι, από τη χρυσή εποχή της ελληνικής μόδας που νοσταλγούμε και θέλουμε να ξαναζήσουμε. Ένα όνομα που ταξίδεψε την Ελλάδα στον χάρτη όσο λίγα.
Η Μαρία Καλιμασιά, διευθύντρια του περιοδικού «Votre Beauté», ένας άνθρωπος που έχει ζήσει τη χρυσή εποχή των περιοδικών, περιγράφει το λαμπερό φως του τότε και του τώρα.
Η Λάουρα Ντε Νίγκρις έχει υπάρξει μοντέλο, στιλίστρια, διευθύντρια περιοδικού, ανιχνευτής ταλέντων και σχεδιάστρια κοσμημάτων πλέον. Έφτιαξε μια χρυσή ομάδα από φωτογράφους, στιλίστες, κομμωτές, μακιγιέρ, για να συνθέσει χρυσές ιστορίες μόδας που λάμπουν, όσο πρέπει, για να αντέξουν στον χρόνο.
Ο Κώστας Κουτάγιαρ είναι ένας φωτογράφος που έχει δημιουργήσει εικόνες με δύναμη και προσωπικότητα και έχει βιώσει τη χρυσή εποχή των υπερπαραγωγών στην Ελλάδα.
Ο Γιώργος Ελευθεριάδης, θεωρεί πως δεν έχει υπάρξει χρυσή εποχή για τη μόδα στην Ελλάδα, αλλά μονάχα καλές στιγμές, όπως οι Εβδομάδες Μόδας.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Πανονίδης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Άννα Παπανικόλα
Αρχισυνταξία: Σάντυ Τσαντάκη
Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Μαρία Παμπουκίδη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ευθύμης Θεοδόσης
Επιμέλεια Ήχου: Απόστολος Ντασκαγιάννης
Αφήγηση: Γιώργος Κοτανίδης
Μοντάζ: Δημήτρης Τσιώκος
Οργάνωση Παραγωγής: Βασίλης Κοτρωνάρος
Παραγωγή: Foss On Air