SELECT EPISODES:
Η ζωή αλλιώς | Τριχωνίδα, το πέλαγος της Αιτωλίας

Είναι τόσο μεγάλη, που κάποτε την ονόμαζαν «πέλαγος». Η λίμνη Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη της Ελλάδας, είναι τόσο καλά κρυμμένη στο βύθισμα ανάμεσα στα όρη Παναιτωλικό και Αράκυνθο, ώστε παρέμεινε μοναχική και άγνωστη στον περισσότερο κόσμο.
Συναντήσαμε τους πιο πιστούς κατοίκους της, τους ψαράδες, όλοι χαμογελαστοί, τολμηροί και έξω καρδιά. Μπήκαμε στις βάρκες τους και βγήκαμε για αθερίνα. Γνωρίσαμε και την Τασία, την καπετάνισσα της Τριχωνίδας, που το ψάρεμα είναι για εκείνην τρόπος ζωής, αναζωογόνηση, χόμπι και επάγγελμα μαζί.

Στην άκρη της λίμνης βρήκαμε όμως κι άλλη παρέα. Τα παιδιά από τη χορωδία της Παντάνασσας έχουν βάλει τη μουσική στη ζωή τους από μικρή ηλικία. Τα έθιμα και η παράδοση είναι η μεγάλη τους αγάπη, είναι η έκφραση της χαράς και της λύπης. Κι από την ηρεμία της λίμνης και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο Πετροχώρι, βρεθήκαμε με φίλους πολλούς και έμπειρους στη πεζοπορία, δίπλα σε ορμητικούς διπλούς καταρράκτες, στους εντυπωσιακούς δίδυμους καταρράκτες Μοκιστιάνου.

Η διαδρομή κατέληξε στο γραφικό Θέρμο, που φημίζεται για το φυσικό του κάλλος. Εκεί μιλήσαμε με τον κύριο Σωτήρη, τον αγαπημένο θυμόσοφο και πολυτεχνίτη της περιοχής. Η σμίλευση της πέτρας είναι η δική του τέχνη, μια τέχνη που του έμαθε πως μόνο με αγάπη, δημιουργία και δίψα για το καινούριο καταφέρνεις να ζεις… Μια Ζωή Αλλιώς.

«Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα». Η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και βλέπει τη «Ζωή αλλιώς». Δεν έχει σημασία το πού ακριβώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά. Ιστορίες ανθρώπων που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες, δεν το έβαλαν κάτω, πήραν το ρίσκο και ανέπτυξαν νέες επιχειρηματικότητες, ανέδειξαν ανεκμετάλλευτα κομμάτια της ελληνικής γης, αναγέννησαν τα τοπικά προϊόντα. Λιγότερο ή περισσότερο κοντά στα αστικά κέντρα, η κάθε ιστορία μάς δείχνει με τη δική της ομορφιά μία ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν. Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι Τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη «Ζωή αλλιώς». Και θα μας τη δείξουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Που ξέρουν πολύ καλά να βλέπουν τη ζωή. Θα ανοίξουμε το χάρτη και θα μετρήσουμε χιλιόμετρα. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Θα ανακαλύψουμε μυστικά σημεία, ανεξερεύνητες παραλίες και off road διαδρομές. Θα γευτούμε νοστιμιές, θα μάθουμε πώς φτιάχνονται τα τοπικά προϊόντα. Θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε.
Θα μεταφέρουμε το συναίσθημα… να σου κόβεται η ανάσα. Πάνω στο κάστρο της Σκύρου, στην κορυφή του Χελμού μετρώντας τα άστρα, στο παιάνισμα των φιλαρμονικών στα καντούνια της Κέρκυρας το Πάσχα, φτάνοντας μέχρι το Κάβο Ντόρο, περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από το φαράγγι του Αώου στην Κόνιτσα.

Γιατί η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις αλλιώς!

Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Δημοσιογραφική έρευνα και Επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου