SELECT EPISODES:
Η ζωή αλλιώς | Σύρος, μια φούντωση, μια φλόγα

Από τα αρχοντικά στη συνοικία Βαπόρια στην Ερμούπολη, μέχρι τα στενά ανηφορικά σοκάκια της Άνω Σύρου και την περίφημη Ντελαγκράτσια, η Σύρος είναι ένας τόπος γεμάτος γοητεία.
Είναι το νησί του πολιτισμού και οι άνθρωποί του αγαπούν τις τέχνες και τη μουσική όσο αγαπούν και τη θάλασσα. Εδώ είναι η πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη, του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, που συνέδεσε το όνομα και την καλλιτεχνική του δημιουργία με τη Σύρο, όσο κανένας άλλος. “Η φωνή του Μάρκου είναι κεφαλική, είναι στηθική, είναι βραχνή και έχει και γρέζι. Και τα τραγούδια του και η μουσική του είναι σαν τα άγρια λουλούδια. Ακαλλιέργητα.” μας είπε ο συγγραφέας κ. Δημήτρης Βαρθαλίτης. Όσο για τη Φραγκοσυριανή “είναι όλες οι Απανωχωρίτισσες που αγάπησε ο Μάρκος”. Εκείνες που ένιωθαν “μια φούντωση, μια φλόγα” για τον αυθεντικό αυτό καλλιτέχνη.

Το μουσικό μας ταξίδι συνεχίστηκε με το “Εν χορδαίς και οργάνοις” το μη κερδοσκοπικό σωματείο, που σκοπό έχει την ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ρεμπέτικης και βυζαντινής μουσικής. Αλλά και με το Μανώλη Μητσιά, που συναντήσαμε μαζί με τον αγαπημένο του γιο Μίλτο, στο σπίτι του στη Ντελαγκράτσια. Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται στη Σύρο εδώ και 40 χρόνια, και αν και Μακεδόνας, η Σύρος ήταν το νησί που ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή. Όπως και τη γυναίκα του, που κατάγεται από εκεί.

Στάση στο χωριό Πάγος, για ένα ζεστό φασκόμηλο με θυμαρίσιο μέλι, από τα χέρια του Αρίστου που ξέρει τα πάντα για τα βότανα των Κυκλάδων. Κι από εκεί, στο ιστορικό θέατρο Απόλλων, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό στολίδι που παραπέμπει στην περίφημη Σκάλα του Μιλάνου. Συναντάμε την παιδική χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, το δημιούργημα του Νίκο Κυπουργού που σήμερα απαριθμεί περισσότερα από 100 παιδιά.

“Η Σύρος είναι ένα μέρος μαγικό, σε πάει σε άλλους ρυθμούς. Βγάζεις το ρολόι σου, φεύγεις από την καθημερινότητα και μπορείς να δώσεις το κάτι παραπάνω στην οικογένεια, στους φίλους, αλλά και στον εαυτό σου”, μας λέει ο Μίλτος Μητσιάς. Η Σύρος είναι αναμφισβήτητα ένα μέρος που μπορείς να ζήσεις… τη Ζωή σου Αλλιώς.

«Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα».
Η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και βλέπει τη «Ζωή αλλιώς». Δεν έχει σημασία το πού ακριβώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.
Ιστορίες ανθρώπων που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες, δεν το έβαλαν κάτω, πήραν το ρίσκο και ανέπτυξαν νέες επιχειρηματικότητες, ανέδειξαν ανεκμετάλλευτα κομμάτια της ελληνικής γης, αναγέννησαν τα τοπικά προϊόντα.
Λιγότερο ή περισσότερο κοντά στα αστικά κέντρα, η κάθε ιστορία μάς δείχνει με τη δική της ομορφιά μία ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.
Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι Τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη «Ζωή αλλιώς». Και θα μας τη δείξουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Που ξέρουν πολύ καλά να βλέπουν τη ζωή.
Θα ανοίξουμε το χάρτη και θα μετρήσουμε χιλιόμετρα. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Θα ανακαλύψουμε μυστικά σημεία, ανεξερεύνητες παραλίες και off road διαδρομές. Θα γευτούμε νοστιμιές, θα μάθουμε πώς φτιάχνονται τα τοπικά προϊόντα. Θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε.
Θα μεταφέρουμε το συναίσθημα… να σου κόβεται η ανάσα. Πάνω στο κάστρο της Σκύρου, στην κορυφή του Χελμού μετρώντας τα άστρα, στο παιάνισμα των φιλαρμονικών στα καντούνια της Κέρκυρας το Πάσχα, φτάνοντας μέχρι το Κάβο Ντόρο, περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από το φαράγγι του Αώου στην Κόνιτσα.

Γιατί η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις αλλιώς!

Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Δημοσιογραφική έρευνα και Επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου