SELECT EPISODES:

Η ζωή αλλιώς | Σαρία και Βόρεια Κάρπαθος, η άγνωστη γη

Γοητευτική, πεισματάρα και αγέρωχη η βόρεια Κάρπαθος, προσφέρει απλόχερα τις χάρες της σε εκείνους που ξεφεύγουν από την πεπατημένη.

Από τις αρχαιότητες της ακατοίκητης Σαρίας μέχρι το έρημο Τρίστομο και από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και τον Πελεκητό αρό, μέχρι το γλυκό Διαφάνι και την αετοφωλιά στα Σπόα αφεθήκαμε σε ιστορίες πρωτόγνωρες. Οι άνθρωποι εδώ είναι φαινομενικά σκληροί. Όμως τα αισθήματά τους είναι βαθιά, ανεξήγητα έντονα και μοναδικά.

Με τον Ντίνο, που είναι άνθρωπος της θάλασσας, βρεθήκαμε στη Σαρία, το γειτονικό νησί, προστατευόμενο από το δίκτυο Νatura, που χωρίζεται από την Κάρπαθο με μια στενή λωρίδα νερού. Η απομονωμένη και γαλήνια ακτογραμμή της αποτελεί αγαπημένο καταφύγιο για τις σπάνιες και ακριβοθώρητες μεσογειακές φώκιες. Στη Σαρία η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη από Ιστορία, Σαρακηνιούς πειρατές, πρόβατα και αγριοκάτσικα, που πλέον είναι οι μοναδικοί κάτοικοί της.

Εκεί συναντήσαμε ένα άλλο, εντυπωσιακό αγριοκάτσικο ή μήπως έναν αίλουρο; Τον κύριο Μιχάλη τον βοσκό, που ο τρόπος του να κατεβαίνει τις απόκρημνες πλαγιές χρησιμοποιώντας την γκλίτσα του, είναι ένα μοναδικό υπερθέαμα που σου κόβει την ανάσα.

Με τον κ. Νίκο, βρεθήκαμε στο Τρίστομο, σε αυτό το καλά κρυμμένο πέρασμα, στο μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Καρπάθου. Ακούσαμε τις ιστορίες του για τη ζωή της επιβίωσης, τη Ζωή Αλλιώς, που τα παιδιά έβγαζαν φουσκάλες από το κουπί και από το σκάψιμο, και τα έβγαζαν πέρα μόνα τους με σύκα, σταφίδες, χυλοπίτες και ρύζι. Με τον κ. Γιώργο επισκεφτήκαμε το πιο ιερό μέρος, το πιο «δυνατό» ενεργειακά σημείο της Καρπάθου, τη Βρουκούντα. Μάθαμε για το διάσημο πανηγύρι της και τις 15σύλλαβες μαντινάδες που κρατάνε όλη νύχτα.
Από αυτόν όμως γνωρίσαμε και το “Πελεκητό αρός”, δηλαδή μια εντυπωσιακή πελεκημένη πισίνα στα βράχια.

Στο Διαφάνι φτιάξαμε και δοκιμάσαμε παραδοσιακές μακαρούνες παρέα με την Ειρήνη και την ανιψιά της, τη Μαρία.

Και για το τέλος, βρεθήκαμε κάπου στη μέση του νησιού, σε ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, τα Σπόα. Για να απολαύσουμε την καλύτερη θέα στο ανοιχτό Καρπάθιο πέλαγος. Παρέα με τον κ. Μιχάλη και τις μουσικές του, εκεί στην αε-τοφωλιά του που μας περίμενε. Που για εκείνον η Νέα Υόρκη στάθηκε μικρή, ενώ η Κάρπαθος μέσα στην καρδιά του, 10 φορές πιο μεγάλη από ολόκληρη την Αμερική.

Διότι εάν η ανάγκη κάνει κάποιους να ταξιδεύουν σε άλλα μέρη για μια Ζωή Αλλιώς, υπάρχουν πάντα οι ρίζες που τους τραβάνε πίσω.

Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Δημοσιογραφική έρευνα και Επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Σταμούλης
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου